hu | en
AI festmények: a mesterséges intelligencia ecsetet ragad, és beelőzi a művészeket?
2023. 01. 12.

A festés egy olyan alkotófolyamat, amelyről elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne ember végezze. Hogy ne egy ember tartsa az akkurátusan szánkázó vagy éppen parádésan pöttyöző ecsetet, hogy ne egy ember mártsa bele a pemzli csúcsát a festékbe vagy hogy ne egy ember vágja ketté dühében a vásznat, amikor egy alkotás nem úgy sikerül, ahogy elképzelte. 

A 21. század azonban egyre profibb abban, hogy a lehetetlennek tűnő dolgokról bebizonyítsa, nagyon is lehetségesek. A forradalmi újításoktól a festészet sem menekült meg: a mesterséges intelligencia olyan alkotásokat tud készíteni, amelyekről ránézésre senki a világon nem mondaná meg, hogy nem egy művész kreativitásának eredményei. Ezt bizonyítja (egyébként sok szempontból sajnos) az is, hogy nem is olyan régen egy mesterséges intelligencia által készített festmény nyert meg egy képzőművészeti versenyt Coloradóban. 

 

mesterséges intelligencia festmények - ecsetek, és színes festék

Ebben a cikkben nemcsak azt mutatjuk meg, hogy mit érdemes tudni az AI festményekről, hanem azt is, hogy művészi szempontból mindez milyen kérdéseket vet fel.

 

Az AI piktorok működése

A mesterséges intelligenciának nincs szüksége múzsára vagy ihletre: “egyszerűen” értelmezi a betáplált igényt – például véres harcjelentet – majd az internet bugyraiból elkezdi összegyűjteni a szükséges információkat. Ezek lehetnek formák, ecsetkezelési stílusok, művészeti irányzatok vagy épp színvilágok, amelyek alapján a program megfesti a saját alkotását. Elképesztő, nem?

mesterséges intelligencia festmények - véres csatajelenet festmény

 

Mesterséges festmények: művészet vagy nem művészet?

Bizony, nagyon is Hamleti, “az itt a kérdés” kategória ez. Ahhoz, hogy valamelyest megválaszolhassuk, érdemes tisztázni, mennyi mindent sorolhatunk a művészet kategóriájába: egy tánc előadás, egy andalító zene, egy szobor, egy vers, egy fotó, egy lenyűgöző épület vagy egy film mind-mind művészetnek tekinthető. 

Ahogy természetesen egy festmény is. Méghozzá bármilyen festmény: egy kerettel körbezárt fehér vászon éppen úgy műalkotás, mint egy Picasso mestermű. A nagy kérdés tehát az, hogy a mesterséges intelligencia által készített festmények tekinthetőek-e egy újfajta művészetnek? Ha igen, akkor kétségkívül az AI festmények is megérdemlik, hogy hasonló kíváncsisággal szemléljük őket, mint egy festőművész által készített remekművet. 

 

mesterséges intelligencia festmények

 

Ez a festmény nagyon eredeti…de vajon tényleg eredeti?

Vajon mi fán terem a kreativitás? Mitől eredeti egy alkotás, ha egyszer egészen biztos, hogy a művészt is sokféle inspiráló hatás éri? És ha ebből indulunk ki, voltaképpen a mesterséges intelligencia által készített festmények is eredetiek a maguk módján. Ha pedig ezt elfogadjuk, akkor az AI festmények ugyanolyan figyelmet érdemelnek, mint azok a képek, amelyeket kézzel fest egy művész. 

 

Az AI festészet leegyszerűsítheti az életünket

Vannak olyan helyzetek, amikor nagy szükség van mondjuk egy jó grafikára, de mivel kezdő vállalkozásról vagy éppen egy frissen megírt első könyvről van szó, nem feltétlenül fér bele a büdzsébe egy profi grafikus díja. Ebben az esetben például kifejezetten hasznos lehet egy mesterséges intelligencia által elkészített ábra vagy kép. 

 

mesterséges intelligencia festmények, könyvborító grafikák

 

A  fenti forgatókönyv kétségkívül hasznos a felhasználónak, ám az is biztos, hogy a grafikusok úgy érezhetik, az AI előbb-utóbb elveszi a munkájukat. 

A jövő kifürkészhetetlen, azonban joggal reménykedhetünk abban, hogy az emberi faktor igenis fontos, és az is marad. Mert ahogy az önkiszolgáló pénztár hasznos, ha nagyon sietünk, de a gép pittyenése nem ér fel azzal, amikor a pénztárosnak van néhány kedves szava hozzánk. Hasonlóképpen: azt a láthatatlan, de mégis vitathatatlanul létező lélekszösszenet, amit a művészek belefestenek egy alkotásba, egyetlen masina sem pótolhatja…

Pipacsos festmények, amelyeken sosem hul...
A világ leghíresebb kortárs festményei, ...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Fehér harmónia
Április
21
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Fehér harmónia Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Április
21
Vasárnap
09:30
1
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Virágcsokor
Április
21
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Virágcsokor Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szabad festés
Április
21
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Szabad festés Ár: 14 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
 Léghajó
Április
22
Hétfő
18:00
0
Budapest
Léghajó - Szinyei Merse Pál Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése