hu | en
19 tipp, hogy hasznosan töltsd a szabadidődet
2018. 07. 27.

Munka után. Hétvége. Szabadság. Bármelyikről is van szó, fontos, hogy elegendő időt szánj a pihenésre és a kikapcsolódásra. De ha ezeken túl vagy, és a “kicsit unatkozom, mit is kezdjek magammal” állapotba érkezvén tanácstalan vagy, mivel is töltsd az időt, ez a cikk olyan felfrissülést ígér, mint a tikkasztó nyári napon a cukrászda fagyikínálata. Neked csak választani kell.

 

#1 - Olvass

Kanapé, hűs limonádé és/vagy kávé, kis nassolnivaló. És egy jó könyv, amely első lapozásra új világokba repít. Hedonista üzemmódban jöhetnek a kedvenc írók és műfajok, de ha némi önképzésre vetemednél, válassz a szakmádhoz illő olvasmányt. Utána pedig dobj be egy újonnan felcsippentett infómorzsát a meetingen és mindenki odalesz a gyönyörűségtől.

 

#2 - Hallgatni arany - Podcastot is

Ha már nincs kedved a betűket böngészni vagy csak nem szeretsz olvasni, merülj el a podcastok világában. Mindegy, hogy motivációs előadást, hangoskönyvet, vagy épp tudományos értekezést hallgatsz, a tudásod garantáltan bővülni fog.

Bónusz, hogy az idegen nyelvű könyvekkel a nyelvtudásodat is fejlesztheted. Ráadásul a podcastot nem zavarja, ha fülelés közben te éppen készülődsz, autót vezetsz, repülőn csücsülsz vagy a sorodra vársz egy okmányirodánál.

És egy tipp: ha teheted, wifis helyen töltsd le az anyagot a telefonodra vagy táblagépedre, így útközben már nem kell az adatforgalom miatt aggódnod.

 

#3 - Önkénteskedj

Lélekmelegítő. Neked is, és annak is, akinek segítesz. Sőt, kutatások kimutatták, hogy a rendszeres önkénteskedés még az egészségedre is jó hatással is van. Mindenképp olyan tevékenységet válassz, amit szívvel-lélekkel tudsz csinálni, hiszen csak így tudsz igazán adni.

Hogy hol segíts? Ugorj be egy hajléktalan központba, árvaházba, vöröskereszthez vagy épp valamelyik szeretetszolgálathoz és kérdezd meg, mit tehetsz a jó ügy érdekében!

 

#4 - Tanulj saját örömödre!

Bármit, ami örömet szerez.

Próbálj ki új sportokat, keress főzőkurzust, vegyél részt ingyenes előadásokon, menj el önismereti tréningre vagy ragadj ecsetet és lepd meg magad egy kreatív élménnyel.

 

#5 - Mozgásban!

Igen, abban kell maradni. Ha nyaralásról van szó, az ember hajlamos rá, hogy sportként aposztrofálja a nyugágy és a bár között megtett sétát, de a teljes punnyadás nem az egészség legjobb barátja. Pláne, ha svédasztalos a vacsora és lelkesen kétszer szedsz mindenből, ami nem saláta.

Ússz, túrázz, bowlingozz, röplabdázz vagy csinálj bármit, ami megemeli a pulzusodat.

A mozgás a szürke hétköznapokon is “kötelező”, és nem csak a szokásos egészségügyi előnyök miatt mondjuk ezt, hanem azért is, mert sportolás vagy a ház körüli teendők elvégzése közben az agyad pihen is egy kicsit. Utána pedig sokkal jobb ötleteid támadhatnak. Mindegy, hogy box órára mész vagy csak egy intenzív porszívózásra jut időd: a kreativitásod örülni fog.

 

#6 - Rendszerezd a bejövő üzeneteidet    

Ez nem a hétfejű sárkány, ne menekülj az ötös pontról a hatosra. Inkább képzeld el, milyen fantasztikus érzés lesz, hogy az e-mail fiókod könnyen átlátható.

Jó hír, hogy a rendszerezést csak egyszer kell megcsinálni, utána már könnyű dolgod lesz.

Itt egy cikk, ahol rengeteg jó ötletet találsz.

És még valami: ha elutazol, mindenképp állíts be egy kreatív “out of office” üzenetet. Ez a cikk angol nyelvű, de zseniális ötleteket ad. És a főnököd is remekül fog szórakozni, ha jó fej.

 

#7 - Tervezd meg a következő évet!

Nem, nem azt javasoljuk, hogy írd be a naptáradba, hogy “január 13, reggeli: áfonyás palacsinta juharsziruppal és forró kávéval.” Bár az sem hangzik rosszul. Sokkal inkább arra, hogy gondold végig, mi mindent szeretnél megvalósítani a következő évben.

Ha egy utazásra vágysz, számold ki, mennyit kell spórolnod ahhoz havonta, hogy valóra válthasd az álmodat. Nyelvet tanulnál? Nézd meg, hol vannak akciós kurzusok! Szeretnél elszökni a hosszú hétvégékre? Csekkold, mikor várhatók és foglald le a szállást már most! Színház, koncert és kiállítás rajongó vagy? A jegyvásárlást nem érdemes halogatni, még a végén lemaradsz egy szuper élményről.

Ugye, hogy így már nem is olyan rossz dolog az a tervezgetés?

 

#8 - Nyugisarok

Mivel most arról van szó, hogyan töltheted el hasznosan a szabadidődet, nem arról írunk, hogy mennyire fontos egy nyugodt, békés szeglet az otthondban, ahol kedvedre elmerülhetsz a “semmi dobozodban. Bár tény, hogy arra is nagy szükség van.

De mit szólnál, ha ezen a nyugis helyen a munkádról is elmélkednél egy kicsit? Méghozzá úgy, hogy közben alaposan megdolgoztatod a kreativitásodat.

Képzeld el, hogy milyen lehet az ügyfelednek lenni. Vagy a versenytársadnak. Vagy adott esetben egy általad forgalmazott szolgáltatásnak vagy terméknek. Gondold végig, te mit éreznél, tapasztalnál az ő helyükben? Mivel lennél elégedett? Mi zavarna? Mit szeretnél máshogy?

Egy ilyen jellegű töprengés után rengeteg hasznos infóval gazdagodhatsz.

 

#9 - Filmezz!

Ha mindenképp klasszikus mozifilmekre és sorozatra vágysz, nézd őket angolul vagy más, általad beszélt idegen nyelven, lehetőleg felirat nélkül. Még jobb, ha találsz olyan ismeretterjesztő filmet, ami számodra érdekes témákat dolgoz fel, netán pont a szakmádba vág.

Ha például a hotel bizniszben vagy, szuper választás a Hotel Impossible, amiben a műsorvezető Anthony rengeteg olyan dologra felhívja a figyelmet, ami problémát okozhat a munkád során.

 

#10 - Főzd ki!

Pontosabban: főzz előre és aztán irány a mélyhűtő. Mármint nem neked, hanem az ételnek.

Ha szeretsz főzni, a szabadidődet érdemes arra (is) használni, hogy összeüss néhány egészséges, ámde ínycsiklandó fogást. És bár néha igenis jár az a bizonyos pizzavacsora fagyival leöblítve, az esetek többségében bölcsebb, ha tápláló finomságok kerülnek az asztalra.

 

#11 - Légy a technika ördöge

Tudtad, hogy Snapchaten nagyjából 10 milliárd videómegtekintés történik naponta? És azt, hogy Facebookon távolról sincs ennyi?

Gondold végig, mik azok az appok és programok, amiket rendszeresen használsz a munkád során és nézz utána, milyen lehetőségeid vannak még!

Instagram, Instagram Story, Snapchat, Twitter, üzenetküldő applikációk, fotószerkesztő alkalmazások, egyszerű grafikai programok és még sorolhatnánk.

Ha ez megvan, válassz ki kettőt. Egyet, amit már ismersz és használsz, és egyet, ami szerinted szuperhasznos lehetne, de nem tudod, hogy működik. Az első esetben szánj egy kis időt arra, hogy jobban megismerd a programot és járj utána, hogyan tudnál még többet kihozni belőle.

A második esetben pedig vedd a fáradságot, hogy alaposan tanulmányozd az újonnan kiszemelt alkalmazást. Olvasgass róla, próbáld ki, barátkozzatok össze. És ha már kellően jóban vagytok, kezdd el élesben is használni. Nem csak arra leszel büszke, hogy tanultál valami újat, hanem arra is, hogy ezáltal jót tettél a vállalkozásodnak és/vagy elégedett mosolyt csaltál a főnököd arcára.

 

#12 - Köszönd meg!

Ez igazából egy kakukktojás pont, mert nem kell hozzá sok idő, de mégiscsak időt vesz igénybe.

Kezdd el megköszönni azokat a dolgokat, amik valamilyen formában bearanyozzák a napodat. A kollégád kávéval várt reggel? Mosolygott az eladó a boltban? Átengedtek a zebrán? Egy kollégád határidő előtt leadta a munkát? Vagy csak jófej volt egy ügyfél?

Köszönd meg! Mindenkinek jólesik, ha értékelik. Az irodán kívül bőven elég egy kedves “köszönöm” vagy egy “de jó, végre egy mosolygós eladó” típusú mondat, munkafronton pedig nyugodtan vesd be az írásos hálálkodást. Nem kell litániákkal bombázni az embereket, de egy-egy rövid köszönőüzenet csodákra képes.

És van itt még egy pozitív hozadék: a sok köszöngetés az életedben lévő pozitív dolgokra tereli a figyelmedet és ettől a kedved is sokkal jobb lesz!

 

#13 - Ütemezz!

Van egy szabad órád? Szuper, ez pont elég arra, hogy leülj a naptárad elé és rendszerezd egy kicsit az életedet. Fodrász? Kutyakozmetikus? Kocsi műszaki vizsgáztatás? Éves szűrővizsgálat? Írd össze, hogy milyen teendőid vannak, nézd meg, mikor van szabadidőd és találd ki, mikor mit intézel el.

Hidd el, utána irtó büszke leszel magadra, hogy ennyi mindent elintéztél!

 

#14 - Képezd magad, és a főnököd imádni fog!

Teli van az internet online kurzusokkal, különféle oktatóvideókkal és ismeretterjesztő előadásokkal. Biztos, hogy találsz köztük olyat - akár idegennyelvűt - ami hozzásegíthet ahhoz, hogy hatékonyabban és jobban végezhesd a munkádat.

 

Már az is jó, ha heti háromszor 20 percet szánsz arra, hogy tanulsz valami újat vagy fejleszted magad. Tény, ez nem sok idő, de pont ezért jobban is tudsz koncentrálni a tartalomra és nagyobb eséllyel jegyzed meg az információkat.

 

#15 - Beszélgess…

...néha a munkádról is. A szeretteid jó eséllyel őszintén kíváncsiak arra, hogy mivel foglalkozol. Mesélj arról, hogy telt a napod vagy a heted, hogy mit szeretsz a munkádban és mit nem, vagy fejtsd ki, hogy milyen céljai vannak a cégnek a következő évre. Talán furcsán hangozhat, de ezzel magadat is inspirálhatod, sőt, az is lehet, hogy egy-egy ilyen eszmecsere során új ötleteid támadnak.

Még egy csavar: cseréljetek! Hallgasd meg az ismerőseid beszámolóját, te is sokat tanulhatsz belőlük!

 

#16 - Munka nyaralás alatt

Megesik, hogy valami miatt - legyen az egy fontos projekt vagy épp a maximalizmusod - nem tudsz teljesen munkamentes üzemmódba kapcsolni a nyaralás alatt.

Viszont van egy tippünk, amit érdemes megfogadni.

Időzítsd a munkát olyan időszakra, amikor a legkevésbé maradsz ki a közös programokból. Ha pacsirta vagy, válaszd a reggeli órákat, de ha úgy alakul a nap, dolgozhatsz néhány órát kora délután vagy késő este is. A lényeg, hogy határozd meg előre, mennyi időt szánsz a munkára és tényleg csak a legfontosabb dolgokkal foglalkozz.

 

#17 - Hívd fel…

...a távol élő barátaidat.

Ma már szinte mindenkinek vannak külföldön élő barátai. Gyakran megesik, hogy mivel a rendszeres találkozás nem megoldható, egy idő után a telefonbeszélgetések is elmaradoznak. Pedig a barátságok értékesek, megérdemlik, hogy ápold őket.

Ha van néhány üres órád, keress egy nyugis helyet és nyomd meg a hívás gombot. Lehetőleg Viberen vagy Facetime-on, hogy ingyen lehet.

És még valami: ha van olyan ismerősöd, aki a tengerentúlon él, egyeztessetek előre a beszélgetés időpontjáról, nehogy az időeltolódás problémát okozzon.

 

#18 - Új célok!

Először is gondold végig, mi minden történt veled az elmúlt évben. Mi volt jó és mi rossz? Min változtatnál? Mit kell tenned annak érdekében, hogy meg is változzon, ami rossz?

Ha mindezzel megvagy, jöhet a következő lépés: a tervezés.

Találd ki, mit szeretnél elérni a következő évben. Rendszeresen sportolni? Egészségesebben táplálkozni? Új helyre költözni? Kicsikarni egy előléptetést vagy egy fizuemelést? Megtanulni egy új nyelvet?

Ha ez megvan, írd össze, hogy miként tudod megvalósítani az álmaidat. De ne akarj mindent egyszerre, inkább csinálj havi vagy heti ütemtervet, úgy sokkal könnyebb lesz. A célok kitűzése, és a fokozatos közeledés hozzájuk hatalmas motivációt és erőt ad ahhoz, hogy akkor se add fel, amikor esetleg rád kacsint egy-két bosszantó akadály.

 

#19 - Alakíts ki új szokást

Szakértők szerint legalább 21 nap kell ahhoz, hogy egy új szokás rögzüljön. A rohanós hétköznapokon nem könnyű fegyelmezettnek maradni, de egy nyaralás, amikor a legfontosabb feladatod a semmittevés és a pihenés, jó alkalom arra, hogy beépíts az életedbe valami újdonságot.

Rendszeres fogselymezés? Esti naplóírás? Forró, citromos víz éhgyomorra? Reggeli kocogás? Mindegy, miről van szó, kezdd el a vakáció alatt, és meglátod, amikor hazaérsz, már szinte magától fog menni minden!

 

Nyugi, nem kell mindent megcsinálnod ezek közül. Bőven elég, ha kiválasztasz néhányat, ami inspirál. Szurkolunk!

Frida Kahlo kiállítás Budapesten
A művészettörténet leghíresebb egyszarvú...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése