hu | en
25 dolog, amit a kreatív emberek máshogy csinálnak
2018. 06. 27.

Ha végigolvasod a cikket, két dolog történhet. Az egyik lehetőség, hogy - ha esetleg még nem tudtad volna - rádöbbensz, bizony te is a kreatív emberek közé tartozol. A másik opció, hogy kapsz egy csomó inspirációt. Kreatív elmének lenni adottság, ugyanolyan, mint hogy valaki tud-e gyorsan futni vagy sem. Viszont a kreatív emberek világnézete tanulható. Ha pedig sikerül elsajátítanod egy-két trükköt, és megtanulod észrevenni az élet apró szépségeit, garantáltan boldogabb leszel.

Lássuk mi az a 25 dolog, amit a kreatív emberek máshogy csinálnak!

#1 - Inspiráció

A kreatív emberek nem keresik az inspirációt: hagyják, hogy az inspiráció találja meg őket. És igen, bizony előfordul, hogy a legváratlanabb helyzetekben gyullad fel a kis ötletlámpabuborék a fejük felett, de ők ezt a legkevésbé sem bánják!

#2 - Álmodoznak

Vörösmartytól azt tanultuk, hogy az “ábrándozás az élet megrontója”. De nem a kreatív embereknél.. Ők kifejezetten szeretnek álmodozni, mert tudják, hogy a gondolatfolyamban úszkálva rengeteg új ötletük támadhat.

#3 - Könnyen unatkoznak

Ha valami nem érdekli őket eléggé, akkor Mr. Unalom átveszi az irányítást. Ám amikor rátalálnak egy izgalmas témára, teljesen belemerülnek, és megfeledkeznek az időről.

#4 - Gyermeki szemmel nézik a világot

Ez az egyik legjobb dolog abban, ha valaki kreatív. Ők képesek rácsodálkozni az élet apró érdekességeire, legyen az egy felszálló lufit ugató kutya, egy illatos orgonát szimatoló gyerek vagy éppen egy kézen fogva sétáló idős pár.

Kezdj el tudatosan figyelni arra, mi minden történik körülötted és hidd el, hamarosan egy új világ nyílik meg előtted, telis-tele csodákkal.

#5 - Nem adják fel

Nem feltétlenül tudatos a kreatív emberek kitartása, de ami igazán fontos nekik, azért harcolnak. Tudják, hogy az elutasítás és a bukás a folyamat része, ahogy azt is, hogy előbb-utóbb elérik, amit akarnak. Mi több, megtanultak előnyt kovácsolni a nehézségekből: a kudarcot afféle rakétahajtóműként használják, ami segít nekik abban, hogy a határ tényleg a csillagos ég legyen.

#6 - ”Legyen már igazi munkád!”

A kreatív emberek vagy ezerszer hallották különféle családtagoktól és barátoktól. Ők azonban csak legyintenek erre, és tovább követik az álmaikat.

#7 - A szívükre hallgatnak

Szinte mindig. Még akkor is, amikor az eszük veszettül tiltakozik a döntés ellen. Vállalják az ezzel járó kockázatot, mert őszintén hisznek benne, hogy egy esetleges kudarccal csak csatát vesztenek, nem háborút.

#8 - Idő

Nyilván ismerik az órát, de ha megszállja őket Mr. Ihlet, egyszerűen elfelejtik, mit jelent a nagymutató és a kismutató kapcsolata. Ilyenkor nem érdemes hozzájuk szólni, mert általában nem rajonganak érte, ha egy “deugyeholnapleviszedaszemetet” típusú kérdéssel kiráncigálják őket a flow-ból.

#9 - Alvás

Előfordulhat, hogy akkor alszanak, amikor te épp veszettül dolgozol és akkor dolgoznak, amikor te épp a REM állapotban sündörögsz. A kreatív emberek munkatempóját az inspiráció határozza meg: amikor van, csapot-papot otthagyva munkához látnak. Aludni ráérnek később. Például délelőtt 11-kor.

#10 - Nehézség? Ugyan, lehetőség!

Hisznek abban, hogy mindenre van megoldás és képesek arra, hogy a cél érdekében újabb és újabb perspektívából vizsgálják meg az eseményeket.

#11 - A munka és az ő eredménye

Két forgatókönyv lehetséges: először imádják a munkájuk gyümölcsét, de másnap már utálják és elölről kezdik a melót. A másik opció, hogy először nem tetszik nekik, de alszanak rá egyet, és a másnap reggeli kávé után már odavannak azért, milyen zseniálisat alkottak.

#12 - Szerénység és büszkeség

A kreatív emberek tisztában vannak a hiányosságaikkal, nyitottak az újdonságokra, elismerik mások tudását és szeretnek tanulni. Ha viszont a saját ötleteikről van szó, magabiztosak és igenis büszkék arra, amit kitaláltak.

#13 - Önkifejezés

Imádják. Ha nem is minden formáját, de alkotni biztosan szeretnek. Legyen szó kerámiakészítésről, fotózásról, főzésről, rajzolásról vagy épp egy kreatív festőkurzusról, lelkesen vetik bele magukat az efféle kreatív programokba.

 

#14 - Halogatás

Á, ezt a részt majd megírom később.

A viccet félretéve: a kreatív emberek a munka 90%-át a határidő előtt néhány órával csinálják meg. Valamiért úgy vannak vele, hogy akkor tudnak igazán hatékonyan dolgozni, ha Damoklész kardja vészesen elkezd közeledni a fejükhöz. És bár ez valóban így van, Oroszlánszívű Richárd legyen a talpán, aki megzavarja őket leadás előtt.

#15 - Érme

A kreatív emberek mindig tisztában vannak vele, hogy az érmének két oldala van. Képesek arra, hogy a másik fél fejével gondolkodjanak és megértsék, átérezzék a különböző nézőpontok fontosságát.

#16 - Határok

Van valami, amit nagyon nem szeretnek: és nem, nem a kapros-osztrigás nutellára gondolunk, hanem a határokra és a szabályokra. A kreatív emberek örök lázadók, akik mindig a saját fejük után mennek. És bár ettől sokak szemében fekete báránynak tűnnek, őket ez cseppet sem zavarja. Szeretnek különbözni és már a gondolatát sem tudják annak elviselni, hogy unalmas mókuskerék szerint éljék az életüket.

#17 - Számok

A kreatív emberek és a számok viszonya nem éppen zökkenőmentes. Vannak köztük nézeteltérések, ha úgy tetszik. Szerencsére ezt ők is tudják, és már megtanulták, melyik ismerősükre bízzák a matekos kérdéseket.

#18 - Megfigyelés

A kreatív emberek nemcsak néznek, hanem látnak is. Jó megfigyelők, és számukra az egész világ egy játszótér, ami teli van inspirációval.

#19 - Új élmények

Imádnak új élményeket gyűjteni, mert tudják, hogy minden új benyomásnak és impulzusnak ihletteremtő ereje van.

#20 - Szeretnek

Sok mindent és sok mindenkit: az életet, más embereket, érzelmeket, pillanatokat, a szépséget, az állatokat, illatokat, aromákat, sportot, vízfelszínen megcsillanó napsugarat és horizonton átszáguldó bárányfelhőket.

Az életszeretetük, az optimizmusuk és a lelkesedésük ragadós, nem csoda, hogy mágnesként vonzzák a barátokat.

#21 - Függetlenek

Menekülnek mindenhonnan, ahol béklyót tennének rájuk. Fontos nekik, hogy olyan emberekkel vegyék körül magukat, akik megértik a szabadságvágyukat és hagyják őket szárnyalni. Cserébe ők is toleránsak és megértőek a másik fél igényeivel szemben.

#22 - Szeretnek egyedül lenni

Pontosan tudják, hogy az “énidő” aranyat ér. Szükségük van arra, hogy időnként csak magukkal foglalkozzanak: olyan ez számukra, mintha feltöltenék az akkumulátoraikat, hogy aztán a következő nap újult erővel folytathassák a pörgést.

#23 - Erős a munkamoráljuk

Igen, akkor dolgoznak, amikor meglegyinti őket az inspiráció szele, ám ha ez megtörténik, akkor ezerrel a munkára koncentrálnak. Maximalisták és fontos számukra, hogy az ügyfelük tökéletesen elégedett legyen az eredménnyel.

#24 - Összetett személyiségük van

A kreatív emberek rettentő érzelmesek, érzékenyek és intuitívak. Általában kiváló empátiás készséggel rendelkeznek. Ők maguk viszonylag jól érzékelik, hogy körülöttük ki milyen hangulatban van, viszont gyakran érzik úgy, hogy senki nem érti meg őket.

#25 - Mindig mozgásban vannak

Rosszullét környékezi őket a monotonitástól. Akkor boldogok, ha mindig történik valami körülöttük. Persze kizárólag az ő tempójukban: az alkotás vagy az énidő fázisában inkább ne próbáld őket megzavarni.

 

Ha magadra ismertél, szuper, üdv a kreatív emberek körében. Ha pedig nem: válassz ki 4-5 dolgot a listából, kezdj el rájuk odafigyelni, és meglátod, hamarosan sokkal mosolygósabbak lesznek a mindennapjaid. Brit kutatók szerint a jó dolgokat jó megosztani másokkal: mi pedig nem szeretnénk vitatkozni a brit kutatókkal. ;)

A művészettörténet 10 leghíresebb macská...
Mennyit ér egy festmény?
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Séta a parkban
Április
20
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Séta a parkban - Leonid Afremov Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Nő esernyővel
Április
20
Szombat
14:00
0
Budapest
Nő esernyővel - Claude Monet Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A csók macskával
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
A csók macskával Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Táskafestő Workshop
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
Táskafestő Workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Április
21
Vasárnap
09:30
4
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése