hu | en
3+1 elképesztően kreatív DIY festmény az otthoni üres faladra
2019. 11. 12.

Sokan küzdenek az üres fal problémájával. Épp ezért összegyűjtöttünk 3+1 könnyen elkészíthető, és mutatós DIY festményt, amelyek garantáltan feldobják a szobát! Igyekeztünk olyan összeállítást készíteni, amelynek elkészítésében az egész család részt vehet. Így a DIY festés egy remek, délutáni családi program is lehet.
 

 

#1 Kéz a kézben, avagy DIY festés az egész családnak

Ezzel a kedves kis festménnyel nem csak a család számára készíthetsz örök emléket, de a rokonok is garantáltan elolvadnak tőle, ha megmutatod nekik!

A kéz a kézben DIY festmény nagyszerűsége, az egyszerűségben relik. Ugyanis nincs szükséged másra, mint egy lapra, különböző színű temperákra és a családtagok kezeire.

A DIY festés egyik legegyszerűbb, mégis szívet melengető példája, ha szó szerint kézzel készítünk egy festményt.

Elsőként a legnagyobb kézzel rendelkező családtag tenyerét (ez valószínűleg az apuka lesz) kell bemázolni egy árnyalattal, például zölddel, majd a kézfejét a papírlapra nyomni. Ezután következik a középső, egy másik színnel - akár pirossal. Mikor odanyomjátok a kézfejet ügyeljetek arra, hogy az ujjak némileg (de ne teljesen) fedjék egymást.

Ezután jöhet a gyerekek “lenyomata”, akik szintén elhelyezhetik a kézjegyüket a festményen.

Miután elkészült, ne felejtsétek el odaírni, hogy kik szerepelnek a képen, és azt sem, hogy mikor készült. 

Tipp: Ebből egy remek sorozatot lehet készíteni. Például, ha ötévente megismétlitek, láthatjátok, hogy kinek mekkorára nőtt a kézfeje, és összebújva elmerenghettek az idő múlásán is.

#2 Gyümölcs- és zöldség festés

A gyümölccsel és zöldséggel való játék, talán a DIY festés egyik legmókásabb része - így ha van gyermeked, mindenképp vond be ebbe a projektbe.

Vegyetek elő egy nagyobb, lehetőleg A3-as, félfamentes rajzlapot és a kedvenc gyümölcsötöket. Választhattok például narancsot, de körtét vagy akár almát is.

Vágd fel a gyümölcsöket oly módon, hogy a kontúrjai a lehető legjobban látsszanak. Egy narancsot például egyszerűen félbe is lehet vágni. Azonban az almánál és a körténél már trükközni kell: ebben az esetben függőlegesen hasítsd ketté úgy, hogy a magház is jól látható legyen, valamint ügyelj arra, hogy a szár is megmaradjon.

A gyümölcsökkel való DIY festés igazán jó móka.

 

Ezután kend be a narancs alját festékkel, és nyomdaként használd a papírlapon. Az alma, és a körte esetében még jobb, ha annak szárát is bekenitek, így a gyümölcs formája még inkább kivehető lesz.

Kedvetekre játszhattok a színekkel, de hűek is lehettek az eredetiekhez, így a citromhoz citrom-, a narancshoz pedig narancssárgát használhattok.

Tipp: A móka kedvéért akár kukorica-nyomdát is készíthettek. Ehhez vágd ketté a növényt, majd a csutka két végébe szúrj egy szöget. Ezután húzd ki a szögeket, és a lyukba bökj egy hurkapálcát. Így nem lesz maszatos a kezed, és úgymond sodrófaként használhatod a kukorica-nyomdát.

#3 Amikor a DIY festés csak játék

A következő DIY festmény szintén kissé rendhagyó, de nagyon egyszerű, és szinte semmilyen eszköz nem szükséges hozzá.

Elsőként fogj egy WC-papír gurigát, és az egyik felét vágd apró cikkekre úgy, hogy a másik részét egyben hagyod.

Amikor bevagdostad, hajtsd ki a csíkokat, mintha csak egy virág szirmai lennének, és mindegyik csíkra más-más színű, akril festéket kenj. Ezután add a gyermek kezébe az irányítást, hogy átélhesse az alkotás örömét. A guriga segítségével ugyanis a fent említetett virágszirmokon kívül Napot, vagy egyéb nonfiguratív mintákat festhetsz a papírlapra, avagy vászonra.

Tipp: Helyezz a felvágott guriga belsejébe egy lufit, és óvatosan töltsd meg liszttel. Ügyelj rá, hogy ne domborodjon ki túlságosan. A lufi alját is kenjétek be festékkel, így egy kész virágot tudtok nyomdázni.

+1 Állatos DIY képek - picit másképp

A plusz egy ötlet, nem véletlenül különálló, hiszen nem tartozik szorosan a DIY festés témájához. Mégis annyira kreatív és mutatós - és egyúttal egyszerű - hogy mindenképp itt a helye az összeállításunkban.

Az állatos képekkel is jó DIY falidísz készíthető.

Ehhez a mozaikhoz több, egyforma méretű, négyzet alakú fadarabra, valamint akril festékre, ollóra, és néhány állatos képre van szükséged. (A Pinteresten például nagyon jó sablonokat találsz.)

Először is fesd le különböző színűre a fadarabkákat, majd hagyd őket száradni. Amíg száradnak, vágd ki az állatos képeket, majd egy hobbiragasztóval ragaszd őket a fafelületre.

Egyszerű, de sok különböző színű kép, egymás mellett mozaikszerűen elhelyezve, elképesztően jól néz ki.

Tipp: Ez nem csupán állatokkal kivitelezhető. Remek, kézzel készült szülinapi ajándék lehet, ha gyermekedet megleped pár olyan képpel, amin a kedvenc mesehőse, rajzfilmfigurája szerepel.

Összegzés

Ahogyan te is látod, nem szükséges nagy tudás, sem sok hozzávaló ahhoz, hogy igazán kreatív DIY festményeket készíts. Sok esetben az is elég, ha elengeded a fantáziádat, és használod az otthon található háztartási eszközöket is.

Amennyiben tetszett a cikk, kövess minket az Alkotás utca blogján! Ha pedig kedveled a kreatív tárgyakat, látogass el táskafestéseink egyikére is!

Színes programok várnak a Gyermekek Vilá...
Yoko Ono rejtélyes világa
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Április
26
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Liliomfa
Április
26
Péntek
18:00
0
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pingvinek - választható színnel
Április
27
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Pingvinek - választható színnel Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése