hu | en
5+1 nagyszerű DIY kerti ötlet
2019. 07. 15.

Nem csak kedv kérdése természetesen egy kert felújítása/csinosítása, hiszen idő is kell hozzá - ennek megfelelően igyekeztünk olyan ötleteket összeszedni, amik között egyszerű és gyors, valamint bonyolultabb és időigényesebb megoldások is szerepelnek. A csináld magad jellegű dekorálás előnye, hogy nem csak azt érezheti általa az ember, hogy a saját keze munkája emeli a környezete nívóját, de mindaközben pompás időtöltés is, akár egyedül, akár párban, akár az egész család számára.

1# Színes kerti pad

Ez talán az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolog, amivel könnyen feldobhatod a kerted, csak egy pad kell hozzá, és nem mellesleg egyáltalán nem szükséges festőművésznek lenni ehhez a projekthez. Ha nincs a kertedben pad, akkor választhatsz bármilyen más régi bútort is akár, amit nem sajnálsz kitenni az eső viszontagságainak. Használd bátran a fantáziádat! Ugyan van, aki a klasszikus színekre esküszik, de ha már itt a nyár, akkor ennek megfelelően markánsabb, vidámabb színeket is használhatunk. Sárga, piros, kék, zöld, lila - igazából bármi, ami passzol hozzád! Hidd el, egy ilyen kerti pad mindenkit el fog varázsolni, és mindenki arra szeretne majd ülni, ha nálad jár.

#2 Kerti világítás befőttes üvegekből

Ez kicsit bonyolultabbnak tűnik, mint egy padot átfesteni, de nem szabad kétségbe esni, ugyanis egyszerűbb, mint gondolnád. Első lépésként szükséged lesz pár befőttes üvegre - ezek szerencsés esetben kéznél is vannak, ha nem, akkor sem olyan nehéz beszerezni. Az üvegen kívül szükséged lesz egy foglalattal rendelkező lámpavezetékre, meg persze egy villanykörtére. Ha a kellékek megvannak, akkor jön a neheze: a befőttes üveg tetején egy akkora lyukat kell készíteni, hogy a foglalat pont beleférjen. Ehhez nagyon óvatosan használhatsz kést, de akár egy kalapács és szög segítségével is elérheted a kívánt hatást. Ez utóbbi kevésbé veszélyes, ekkor csak a foglalat helyére egy szög segítségével apó lyukakat kell fúrni, illetve kalapálni szépen egymás mellé sorban. Mikor a kört sikerül ily módon körbeszögelni, akkor a befőttes üveg tetejéből a foglalatnyi hely könnyen eltávolítható. Ha a lyuk elkészült, akkor már csavarhatod is be a foglalatot. Ha ezzel megvagy, akkor gyakorlatilag már kész is vagy, csak fel kell akasztanod a kert/terasz/erkély megfelelő pontjára. Ha kedved tartja, akkor a befőttes üveg tetejét le is festheted. Használj bátran többféle méretű és formájú üveget, és akár színes izzókat is - hidd el, minden ismerősöd a csodájára fog járni.

#3 Színes cserepek, kaspók, betűzőtáblák

Ez sem egy nagy ördöngösség, ellenben rendkívül látványos eredményeket lehet elérni vele. Ugyanaz igaz itt is, mint a kerti pad esetében - bármilyen színű cserépben is tartod majd a virágaid, a sztenderdtől való elszakadás csodákra képes. Ha már a virágtartók színesek, akár feliratokat is festhetsz rájuk, üdvözlő üzenet, házszám, évszám, bármi, ami csak az eszedbe jut.

Ha esetleg fűszernövényeket is szoktál ültetni, akkor szintén van egy szuper tippünk. Színes betűzőtáblákkal nem csak díszítheted a kerti növényeket, de alkalomadtán még hasznodra is válhat, hiszen ha véletlenül nem emlékeznél, hogy melyik cserépbe mit ültettél, akkor ez majd segít eligazodni.

#4 Kerti árnyékoló ponyva/vitorla

Pár éve még csak néhány vendéglátóipari egységben lehetett látni, mostanra azonban gombamód elszaporodtak a vitorla alakú kerti árnyékolók. Ha valakinek rengeteg szabadideje és nagyon jó kézügyessége van, akkor természetesen magát a ponyvát is meg lehet varrni saját kezűleg, azonban nem kell megijedni, szerencsére gyakorlatilag bármely barkácsáruházban be lehet szerezni a hozzávalókat. A legfontosabb dolog, hogy olyan helyre akasszuk ki a ponyvát, ahol könnyűszerrel állítható - egyrészt így könnyen lehet alkalmazkodni ahhoz, hogy éppen melyik irányból süt a nap, másrészt ha ilyen könnyen elérhető, akkor a nyári idény végén leszedni és elpakolni sem lesz nehéz. 

#5 Raklapból kerti bútorok

Mint tudjuk, napjaink egyik legfontosabb aktuális témája a környezetvédelem, ennek fényében pedig szinte kikerülhetetlen a régi raklapok újrahasznosítása. Nem kell többet eltüzelni, helyette új funkciót kell neki adni. Ami a felhasználását illeti, a lehetőségek száma szinte végtelen, gyakorlatilag bármit lehet belőle készíteni. Széket, fotelt, bármilyen ülőalkalmatosságot, vagy akár asztalt. Pár raklap segítségével könnyen összebarkácsolhatsz magadnak például egy szuper növénytárolót  - ahova ráadásul a magad által festett cserepekkel együtt helyezheted el a virágokat. Ne csodálkozz, ha jövő nyáron a szomszéd kertjében is lesz egy ilyen, ugyanis elképesztően menőn tud kinézni. De nem csak virágtárolóvá lehet ám átalakítani a raklapokat, készíthetsz belőle kerítést, sőt még biciklitárolót is. És ha ez még nem lenne elég: mit szólnál egy szuper raklapból készül függőágyhoz? Nincs más dolgod, csak a raklap 4 sarkához kötelet rögzíteni, és egy erősebb fára felkötni. Természetesen ebben az esetben is élhetünk a festék adta lehetőségekkel, illetve fontos, hogy ne felejtsünk hozzá párnákat is beszerezni, ugyanis anélkül nem biztos, hogy túlságosan pihentető lesz.

+1 Tűzrakóhely

Szalonnasütés vagy bográcsozás a barátokkal - ugye milyen jól hangzik? Ha eddig nem volt a kertedben tűzrakóhely, akkor nincs több kifogás, épp itt van az ideje. A legegyszerűbb verzió az, ha van egy régi betemetetlen gödör az udvaron, mert akkor nem kell ásni. Ha nincs, akkor sajnos muszáj, de szerencsére nem sokat. Ha megvan a gödör, akkor keressünk valamely felújításból maradt követ vagy téglát, béleljük ki, és hip-hop, már kész is a saját földbe süllyesztett saját tűzrakónk. Csak arra figyeljünk, hogy fa alatt/tövében nem szabad ilyet helyet kialakítani, mert a fa könnyen lángra kaphat.

 

Bármelyik ötlet is nyerte el tetszésedet, vágj bele bátran, mert nem fogod megbánni! Nem nagy befektetéssel, valamint a régi dolgok újraálmodásával pillanatok alatt csodákat lehet tenni. Ahogy a cikk elején is írtuk, nem csak a kertedet/terszodat/erkélyedet fogja ez a pár átalakítás feldobni, hanem a kedvedet is - és akkor az ismerősöktől érkező bókokról még nem is beszéltünk. Kerti munkára fel! 

Mit jelent a zero waste?
Semmi sem túlzás - a fesztivál divat ala...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Április
19
Péntek
18:00
0
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szeretők II
Április
19
Péntek
18:00
0
Budapest
Szeretők II - René Magritte Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Frida Kahlo portré
Április
20
Szombat
09:30
0
Budapest
Frida Kahlo portré Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elefántok
Április
20
Szombat
09:30
6
Budapest
Párosan is megfesthető
Elefántok Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Séta a parkban
Április
20
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Séta a parkban - Leonid Afremov Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése