hu | en
5+1 tuti tipp a tavaszi megújuláshoz
2019. 05. 09.

Tavasszal a világ újjászületik körülöttünk, így egyben egy kiváló alkalom, hogy mi magunk is újjászülessünk. Újra felfedezhetjük azokat a dolgokat, amik az elmúlt hónapokban a tél során háttérbe szorultak. Vegyük észre újra a napsütést, a madarak csiripelését, a virágzó természetet és a zöldellő fákat. Itt az idő, hogy harmóniába kerüljünk magunkkal, és ezáltal a természethez hasonlóan mi magunk is kivirágozzunk.

Mi természettel ellentétben, ami önkéntelenül is minden évben megújul, nekünk akarnunk kell ezt a változást. Ha van bármi az életedben, amin változtatnál, akkor ne habozz tovább, itt az idő! Vedd észre a körülötted lévő lehetőségeket, ne ijedj meg, hanem lépj ki bátran a komfortzónádból!

Az alábbi cikkben összeszedtünk pár tuti tippet, ami segíthet, hogy a természettel együtt te magad is kívül-belül újjászüless!
 

1# Tegyél rendet a lakásodban!

Kezdjük az egyik legnehezebbel, a rendrakással. Akármennyire is nehezen veszi rá magát az ember, a belső rendrakáshoz elengedhetetlen, hogy a saját környezetünkben is rendet tegyünk. Vannak emberek, akiknél mindig rend és tisztaság van, és rutinosan tartják fenn ezt az állapotot, de legyünk őszinték, nem mind vagyunk ilyenek. Első lépésként ki kell dobnod minden felesleges lomot, amire semmi szükséged, és csak a helyet foglalja. Lomtalanítás nélkül sajnos nem lehet igazán rendet rakni, hiszen a túl sok felesleges cucc nem teszi lehetővé, hogy felszámoljuk az esetleges káoszt.

Ha ezzel megvagy, akkor keresd meg a legideálisabb helyet a megtartandó holmiknak - ehhez hozzátartozhat akár az is, hogy átrendezed a bútorokat.

Szerezz be pár új színes dolgot, ami feldobhatja és vidámabbá teheti a lakást. A színek a hangulatodra is jó hatással lesznek, hidd el, nem fogod megbánni, úgyhogy elő bátran a színekkel! A lakás megújulása segít, hogy új fejezetet nyiss az életedben. Innentől tiszta lappal indulhatsz, nem mellesleg a rendezett otthon nem csak praktikus, de örömet is okoz az embernek.



 

#2 Nézd át a ruhatárad!

Az új évszak új ruhatárat is igényel - pakold el a téli ruhákat, semmi keresnivalója ilyenkor elöl a téli pulóvereknek és a kabátoknak. Ha vannak ruháid és cipőid, amiket már évek óta nem hordasz, akkor azokat vagy ajándékozd el - akár ismerősi körben, akár jótékonysági céllal - vagy vidd el egy jópofa garázsvásárra, és szabadulj meg tőlük!

Ha a feleslegtől itt is megszabadultál, akkor eljött az idő, hogy megjutalmazd magad: frissítsd fel a ruhatárad pár új trendi darabbal! A tavaszt többek között azért is várjuk annyira, hogy szabadabban öltözködhessünk, mint télen, ráadásul a szelektálásnak köszönhetően lesz hova pakolni őket - arról nem is beszélve, hogy ennyi takarítás és rendrakás után igazán megérdemlünk pár új göncöt.
 

#3 Kezdj el sportolni/mozogni

A lakás és a ruhatár után jöjjön a tavaszi újjászületés egy másik nagyon fontos pontja: a rendszeres mozgás. Választhatunk általunk eddig már kipróbált sportokat, de akár teljesen új mozgásformákat is. A szép tavaszi időben irány a szabad levegő - jó ötlet lehet például a gyaloglás, a biciklizés, a futás, és a jógázás. Nagyon fontos itt is, mint az élet megannyi területén, hogy őszinték legyünk magunkhoz, és hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé. Ha már a legelején biztosak vagyunk abban, hogy nem fogunk tudni hetente ötször eljárni futni, akkor ne ámítsuk magunkat, mert csak veszíthetünk a dolgon. Ha olyan célokat fogalmazunk meg, amiket nem fogunk tudni teljesíteni, akkor az hamar elveszi majd a kedvünket az egésztől, és már keveset sem fogunk sportolni, érdemes tehát ennek megfelelő mozgásformát választanunk. Mindezek mellett fontos még a fokozatosság elve is: nem szabad túlzásokba esni, mert azzal megintcsak az ellenkezőjét érjük el, mint szeretnénk. Érték és mérték, ahogy mondani szokták.

Mindent egybevéve, ha jól választjuk meg, hogy mit és mennyit szeretnénk és fogunk tudni mozogni, akkor elégedettek lehetünk majd magunkkal, illetve a sikerélmények további motivációt is jelenthetnek majd a számunkra, szóval hajrá!

#4 Táplálkozz egészségesen

Ha már rendben a lakás és a ruhatárunk, ráadásul már rendszeresen sportolni is járunk, akkor az sem árthat, ha a táplálkozásunkban is változtatunk.

Teljesen természetes dolog, hogy a téli hideg hónapok során nagyobb a kalóriaigényünk, és kevesebb vitamin jut a szervezetünkbe, de pontosan ezért is fontos, hogy az étkezésünket is érintse a tavaszi életmódváltás.

Első lépésként próbáljuk meg csökkenteni a szervezetünkbe bejuttatott só, cukor, és állati eredetű fehérje (hús, tojás, tejtermékek) mennyiségét, és ezzel párhuzamosan növelni a zöldség és gyümölcs fogyasztásunkat - ez nagyban hozzájárul szervezetünk megtisztulásához.

Szánjunk elegendő időt az étkezésre és táplálkozzunk rendszeresen. Reggelire teljes kiőrlésű kenyér mellé együnk friss zöldségeket és salátákat, ebédeljünk friss leveseket, valamint zöldségből készült főételeket. Nagyon fontos még, hogy nassolás helyett inkább menjünk sétálni - elsőre nem fog olyan jól esni, mint a csokika, de mindenképpen egészségesebb.

Nagy szerencse, hogy az emberi szervezet alapjában véve is úgy van beállítva, hogy az időjárás felmelegedésével párhuzamosan egyre kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket, úgyhogy egy kis odafigyeléssel az évszaknak megfelelően könnyen megújíthatjuk étkezési szokásainkat.

#5 Igyál elegendő vizet!

Bár közismert tény, hogy a víz rendkívül fontos a szervezet számára, sokszor sajnos mégsem vesszük eléggé komolyan a dolgot. Szinte végtelen mennyiségű okot fel lehet sorolni a rendszeres vízfogyasztás mellett, de most nézzük csak a legfontosabbakat.

A víz hidratálja a testet; fontos szerepet játszik az anyagcserénkben, és segít méregteleníteni. A víznek köszönhető az ember optimális energiaszintje, ugyanis egy hidratált test sokkal kevésbé fáradékony, és több munka elvégzésére is képes - továbbá javítja a vérkeringést, és tisztítja a bőrt. Kell ezeknél jobb indok a rendszeres vízfogyasztáshoz?

Ami a mennyiséget illeti: a tudomány jelenlegi állása szerint egy nő esetében minimum napi 1,5-2 liter, míg a férfiaknál napi 2-2,5 liter vízfogyasztás ajánlott. És ez még csak a minimum. Ha az ember rendszeresen sportol, akkor a szervezet még több vizet igényel - aki napi szinten rendszeresen edz, annak napi 4-4,5 liter vizet kell meginnia. Ne felejtsd el, nagyon ritka, hogy valakinek a túlzott vízfogyasztás okoz problémát.

Hogy mindig hidratáltak legyünk, lehetőség szerint soha ne múljon el úgy 2 óra egyhuzamban, hogy közben nem iszunk minimum 1-2 deciliter vizet.

#5+1 (Ha még nincs, akkor) Keress hobbit!

Az ember önmagára fordított ideje egyszerre okoz feltöltődést, és személyes fejlődésünket is szolgálja. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen: járj el piknikezni a barátaiddal, kísérletezz a konyhában kényed-kedved szerint, olvass könyveket, ültess virágokat és kezdj el kertészkedni, vagy például fess egy képet!

Akármit is választasz, a lényeg, hogy mindenkinek szüksége van egy kis énidőre, amikor igazán önmaga lehet - itt a tavasz, a külső-belső megújulás ideje, ne várj tovább.
 

Minden, amit az Anyák napjáról tudni érd...
Frida Kahlo munkássága pszichológus szem...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Madárles a naplementében
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is!
Madárles a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése