hu | en
7 érdekesség, amit nem tudtál Salvador Dalíról
2019. 09. 09.

Salvador Dalí képei a mai napig ámulatba ejtik az embereket, alkotásai pedig számos művészt inspiráltak. A különc katalán zseni élete bővelkedik a furcsábbnál furcsább pillanatokban. Például gondoltad volna, hogy gyilkos hajlamai voltak? Hogy egy, általad is ismert márka, logóját ő tervezte meg? Vagy hogy egy egészen furcsa oldalról közelítette meg a főzés művészetét?

Ki is volt Salvador Dalí?

Salvador Dalí, vagyis Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, spanyol-katalán festő, 1904-ben született. A szürrealizmus egyik legjelesebb képviselője volt, számos 

alkotást, köztük festményeket, szobrokat, (sőt még forgatókönyveket is) hagyott maga után. Egyik leghíresebb festménye az Elfolyó órák című mű.

Számos fóbiában és diagnosztizált mentális betegségben szenvedett, de talán épp ezek miatt is tudott olyan egyedit és maradandót alkotni.
Philippe Halsman fotós egyik leghíresebb portréja, a Dalí Atomicus, Salvador Dalít ábrázolja, repülő macskákkal.

Elvont, sokak számára értelmezhetetlen művészete, különös viselkedése és a kackiás bajsza mind a mai napig a modern művészet egyik legikonikusabb alakjává tették őt. 

De mégis mit takar a különös viselkedés? Nézzük is sorban.
 

Egy nagyon furcsa szakácskönyvet írt

Dalí már egészen kis korában, 6 évesen kijelentette, hogy szakács szeretne lenni. Habár a sors másképp akarta, végül mégis sikerült maradandót alkotnia a gasztronómia világában is: kiadta ugyanis erotikus szakácskönyvét, amelyet ő maga illusztrált.

A Gálavacsorák című mű 1973-ban jelent meg (a művész ekkor már 69 éves volt). A könyv 12 fejezetből áll, és összesen 136 receptet tartalmaz, köztük olyanokat, mint A pirkadati tengeri angolna, homárbokor viking fűszernövényekkel, vagy az Avokádós toast és Casanova koktél, amely többek között bárányagyat, ecetet és tequilát is tartalmaz.
 

Ő alkotta meg egy híres nyalóka logóját

Köztudott volt, hogy Dalí szerette (sőt inkább imádta) a pénzt, épp ezért sok mindent bevállalt, köztük azt is, hogy megtervezze a Chupa Chups logóját.

A festő egyik művével szinte nap mint nap találkozhatsz. Kevesen tudják ugyanis, de a híres Chupa Chups nyalóka híres logóját Salvador Dalí tervezte.

A spanyol, nyalókát gyártó cég 1969-ben kérte fel, hogy tervezze újra az emblémájukat. Annak idején elsöprő sikert aratott, mára pedig alig változott.
 

Egyszer egy búvárruhában tartott előadást, és majdnem belehalt

Dalí bármire hajlandó volt a show kedvéért, azonban az excentrikussága egyszer majdnem a sírba vitte. Ugyanis 1936-ban tartott egy előadást a szürrealizmusból, ahol búvárruhában jelent meg. Ez a ruha azt hivatott jelképezni, hogy az előadás közben lemerül a tudatalattijába. 

Azonban a búvárruhák akkor még nagyon vastagok és melegek voltak, így az előadás közben Salvador Dalí elájult. Egy kis ideig azt hitték, ez is a show része, azonban egy szemfüles néző kiszúrta, és segített rajta.
 

Gyermekkorában majdnem megölt valakit

Dalí már gyermekkorában sem volt egyszerű eset, sőt meglehetősen szadista jellemvonásai voltak. Egyik alkalommal, amikor barátjával sétáltak, lelökte őt egy 15 méter magas hídról, majd ahelyett, hogy segítséget hívott volna, szedett egy kis cseresznyét, és nézte, ahogyan szenved.
 

Salvador Dalí nem adta el a bajusszőrét Yoko Ononak

A furcsa emberek vonzzák egymást. 

Így történt, hogy Yoko Ono (a megboldogult John Lennon özvegye) egy összejövetelen megkérte Salvador Dalít, hogy adjon egy szálat híres bajuszából. Miután a művész ezt kategorikusan visszautasította, Yoko később 10.000 dollárt ajánlott neki a bajusszőréért. 

Mivel Dalí köztudottan szerette a pénzt, de félt attól, hogy a nő vuduzásra vagy mágiára használná a szőrét, inkább száraz füvet adott neki.

Salvador Dalí idézete meg is mutatja, miként vélekedett az emberek átveréséről: 

“Ha pénzt akarunk keresni, minden eszköz jó, bármi módszer megengedett - a lopás, a plágium... - egyedül az nevetséges, ha azt állítjuk, hogy az emberiség vagy az utókor javára szolgál.”
 

Furcsa tévképzete volt

Nem túlságosan köztudott tény, de a művésznek volt egy testvére, aki 9 hónappal Dalí születése előtt, tüdőbetegségben meghalt. A szülei később elvitték a kis Dalít a bátyja sírjához, ahol azt mondták neki, hogy ő a testvére reinkarnációja.

A művész ezután ezt tényként kezelte, és élete végéig ebben a hitben élt.
 

Dalí vajon használt tudatmósító szereket?

Salvador Dalí festményeit nézve joggal gondolhatnánk, hogy drogok, de legalábbis alkoholos befolyásoltság alatt születtek. Pedig erről szó sincs, a művész saját bevallása szerint sohasem drogozott, sőt ő maga a drog.

Azonban az alkotásnak is egy kissé különc módját választotta: egy tálkát helyezett a földre, majd egy székben ülve, kanállal a kézben aludt el. Ahogyan kiejtette a kanalat a kezéből, a tálba esve egyből felébresztette Dalít, aki gyorsan, még ihletett állapotban papírra vetette a vízióit.

Hasonlóan extatikus állapotban alkotta meg az Elefántok című képét, amelynek az alkotása folyamatát akár te is átélheted a következő kurzusokon, háromféle különböző időpontban. 

A képet egyébként Gian Lorenzo Bernini római szobra ihlette, amelyen egy elefántot ábrázol, ami obeliszket cipel a hátán.

A póklábú elefántok először az Álom egy gánátalmafa körül repkedő méhről című festményen jelentek meg, és később is gyakran előforduló motívumok voltak, például a Szent Antal megkísértése című műben is.

Salvador Dalí tehát korának egyedülálló jelensége volt, aki rendkívül élesszemű, és művelt művész volt. (Rém)álomszerű képei pedig mind a mai napig ihletnek különböző alkotásokat.

A legszokatlanabb festési technikák és e...
A női test ábrázolása - Top 6 akt kép...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése