hu | en
A képzőművészet FBI ügynöke, avagy a szecesszió álneves küldetése
2020. 07. 21.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre, és már tudod is, melyik stílus alkotóinak remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal a szecesszió aktáját nyitjuk meg. 

A szecesszió rejtélyes furfangossággal próbált utat törni magának az építészet, az irodalom, valamint a képző- és iparművészet világában. Csak a beavatottak tudják, hogy a kifejezés gyökere nem az ecsetek univerzumában, hanem az amerikai történelemben keresendő. A 19. században ugyanis az Amerikai Konföderációs Államok kiválását nevezték szecessziónak. Nemes egyszerűséggel azért, mert a szecesszió szó kiválást, kivonulást, elkülönülést jelent. 

 

Szecessziós festmény

 

A rabszolgatartó déli államok szövetsége azonban olyan távol áll a piktor-parádézástól, mint Van Gogh Napraforgói Vénusz születésétől. A stílusirányzatként ismert szecesszió a 19. századi Bécsben látta meg a napvilágot, amikor 49 művész fogta magát, és akárcsak bő 100 évvel korábban Rousseau, búcsút intett a városi életnek. 

 

Miért buli, ha egy társaságban szóba kerül a szecesszió?

Azért, mert egy nehezen értelmezhető stílusról van szó, vagyis hosszan lehet róla könnyed eszmecserét folytatni. A szecesszió ráadásul valóságos FBI ügynök: profin rejtőzködik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a különféle országokban más-más (ál)néven bukkant fel. Franciaországban Art Nouveau-ként sompolygott a köztudatba, Angliában többnyire Modern style-ként emlegetik, Spanyolországban Modernismo-ként mutatkozott be, az olaszoknál a szépen csengő Stile florale néven utalnak rá, míg az Egyesült Államokban Tiffany style a fedőneve. 

 

Szecesszió, Gustav Klimt

 

És ha valaminek ennyi neve van, akkor az azt jelenti, hogy mindenhol máshogy értelmezik egy kicsit. És bár a különbözőségek voltaképp még sokszínűbbé teszik, szecesszió fronton mindenütt közös pont a historizmus- és az etika ellenesség. Lefordítva: a szecesszió hívei nem csípték a neoreneszánsz, a neobarokk és a neogótikus stílusok manírjait. 

Titkok a szecesszió aktáiból

A szecesszió egyik legfőbb jellemzője, hogy az 1970-es évekig nem volt túl magas a népszerűségi indexe, ám később egyre többen megkedvelték. A 20. századtól napjainkig szecesszió fronton kicsit átestünk a paci túloldalára: ma már nem annyira művészetként emlegetik, sokkal inkább afféle giccses kereskedelmi képzőművészetként tekintenek rá.

A szecessziós alkotók rajongtak a növényi- és geometrikus mintákra épülő díszítésekért. A hangsúlyos, élénk színekre már-már istenként tekintettek, és ha stilizálásról volt szó, nem fogták vissza magukat. 

A festészetben nemzetközi viszonylatban Alfons Mucha, a bögréket (is) meghódító Gustav Klimt, valamint a “Chat noir”-os Toulouse Lautrec nevét érdemes megjegyezni.

 

Szecesszió, Toulouse Lautrec - Chat noir

Forrás: https://fineartamerica.com/featured/le-chat-noir-tournee-du-chat-noir-vintage-black-cat-art-nouveau-masterpieces-of-art.html?product=metal-print
 

Hazai terepen Rippl-Rónai József, a posztimpresszionizmussal parolázó Vaszari János és Róth Miksa trióját vésd az eszedbe. Jóllehet egyikük sem tisztán szecessziós alkotó volt, mindannyiuk művészetére hatással volt a stílus.

Szóval, ha cirkalmas vonalak, élénk színe és cikornyás díszítések pislognak re egy vászonról, akkor sanszosan egy szecessziós festménnyel futottál össze!

Képzőművészeti süticsodák - Te megennéd ...
A gyertyák csonkig égtek, avagy: kanóc-u...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Ginkgo
Április
24
Szerda
18:00
0
Budapest
Ginkgo - Ismeretlen Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A tavasz bűvös illata
Április
25
Csütörtök
18:00
0
Budapest
A tavasz bűvös illata Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Április
26
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Liliomfa
Április
26
Péntek
18:00
0
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése