hu | en
A színek jelentése: designer útmutató a helyes színválasztáshoz
2019. 09. 09.

Boldogság? Szenvedély? Düh? A szavakat nem csak betűkkel, de színekkel is át lehet adni - főleg, ha ügyesen kombinálod őket. A színek pszichológiája ugyanis rendkívül összetett: egyenesen a tudatalattira hatnak, így megnyugtatnak, bizalmatlanná tesznek, szimpatikussá - vagy épp ellenségessé. Tehát ha tisztában vagy a színek jelentésével, akkor egy nagyon hatékony eszköz van a kezedben.

 

“A színekkel mindig azt akarjuk magunkhoz venni, amelyből épp hiányunk van (amúgy nem csak a színek tekintetében van ez így). Ha megnézzük, hogyan öltözködik egy depressziós ember, sokszor látjuk azt, hogy igen színes, élénk színeket visel. Mintha a színektől várná, hogy jobb kedvre derítsék őt.”

/Jean-Gabriel Causse/

Piros

A piros egyet jelent az érzelemmel, hiszen egy nagyon intenzív színről van szó. A színválasztás tekintetében tehát akkor érdemes használni, amikor nyomatékosítani szeretnéd az üzenetet, az ember ugyanis felfigyel rá.

Gondolj csak arra, hogy a STOP tábla is piros, a jelzőlámpáknál pedig szintén a piros jelzi azt, hogy állj meg. Azonban ott vannak a tűzoltókészülékek is, amelyeket vészhelyzet esetén bárhol észreveszel. Épp ezért kedvelt figyelemfelkeltő szín a reklámokban, a weboldalakon (főleg a vásárlásra ösztönző gombok, a CTA-k esetében).

Ugyanakkor a hölgyek is előszeretettel használják, finoman erotikus hatása miatt. A férfiak ugyanis felfigyelnek a vörös ajkakra, a pirosra festett körmökre, vagy akár egy piros ruhára, ugyanis viselőjét kiemeli a tömegből.

A piros színek jelentése: erő, egészség, életerő, vágy, veszély

A piros színek jelentése mindig erős, adott kontextusban vágyat, dühöt, szerelmet is jelképezhet.

Kék

Színválasztás esetén a kék akkor a legjobb, ha nyugalmat, tudást és derűt szeretnél sugározni. A kék szín pszichológiája, hogy jótékony hatással van az elmére, a lélekre és a testre is, ezért is van az, hogy a kékre festett szobákban pihentetőbben, nyugodtabban alszik az ember. (Szemben például egy pirosra mázolt hálóval.)

Reklámok esetén az ég, a végtelenség, a tisztaság és a víz szimbóluma, ezért használják előszeretettel az utazási irodák, a légkondicionálással foglalkozó cégek, az informatikai vállalatok, a fogászati rendelők, vagy például az ásványvíz palackozók is.

Nem ajánlott azonban az ételekhez kapcsolódó képekhez használni, ugyanis elfojtja az étvágyat.

A kék színek jelentése: nyugalom, megértés, türelem, egészség, igazság, őszinteség, becsület, hűség, béke, bölcsesség

A kék színválasztás ideális a nyaralások, utazások promotálására is.

Zöld

Szeretnéd átadni a tavaszi frissességet? A reményt? Szeretnéd feloldani az emberekben a feszültséget? Akkor színválasztás szempontjából a zöld lesz a legjobb döntés. A zöld ugyanakkor a tavaszhoz szorosan kötődve a természet, és a megújulás színe is egyben.

Ételekhez kiválóan kapcsolható, főképp ha a frissességet, a roppanósságot akarod hangsúlyozni - épp ezért kiválóan illeszkedik a vegetáriánus-, illetve vegán ételek reklámozásához. 

Ugyanakkor - ismét visszatérve a jelzőlámpákra - a zöld azt jelzi, hogy az út tiszta és biztonságos, nyugodtan tovább haladhatsz. Épp ezért a zöldet előszeretettel használják dobozaikon a gyógyszergyártók és a gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó cégek. 

Ugyanakkor a sötétebb tónus szorosan kötődik a pénz világához, így ezeket inkább a befektetésekhez használják.

A zöld színek jelentése: termékenység, szerencse, siker, megújulás, természet(esség), gyógyítás

A zöld szín pszichológiája összetett: egyet jelent a frissességgel, vidámsággal, ugyanakkor a biztonsággal is.

Sárga

A sárga szintén a vidám, élénk színekhez sorolható. Ha meglátod, egyből a napfényre, a tavaszra és a derűre asszociálhatsz. Ugyanakkor fokozza az agyműködést is.

A színválasztás kiváló akkor, ha ételekkel szeretnél jó benyomást kelteni, ugyanis egészséges érzést kelt (gondolj csak például a banánra, a citromra vagy épp a kukoricára). A feketével kombinálva pedig rendkívül figyelemfelkeltő, így gyakran használják a reklámok (vagy épp például útlezárások) során.

Azonban a sárga a vidámság mellett egyfajta gyerekes, játékos viselkedést is sugall, így az üzleti világban nem túlságosan előnyös a használata.

A sárga színek jelentése:  koncentráció, meggyőzés, báj, öröm

A sárga szín pszichológiája az, hogy vidámságot ébreszt bennünk.

Fekete és fehér

A színelmélet szerint ugyan a fekete és a fehér nem szín, sokkal inkább egy árnyalat, mi az egyszerűség kedvéért mégis színként említjük őket. A fekete egyet jelent a gonosszal, a gyásszal és az elmúlással, ugyanakkor sokan a hatalom színeként is aposztrofálják. 

A fehér ezzel szemben a tisztaság, a remény és a hit színe. Bár ez a kérdés kulturálisan is összetett, hiszen több országban - például Japánban, Kínában, és India bizonyos részein - a fehér jelenti a gyászt.

A fekete színt a reklámokban általában az eleganciával, luxus cikkekkel társítják, míg a fehéret a biztonsággal, a sterilséggel és a gyógyítással azonosítják.

A fekete színek jelentése: gonoszság, félelem, rejtélyesség, hatalom, gyász

A fehér színek jelentése: tisztaság, gyógyulás, béke, gyász

A fekete és a fehér szín rendkívül jól kombinálható.

Mint láthatod, nem csupán a szavaknak, de a színeknek is rendkívül hatalmas ereje van. Ha szeretnéd, gyógyítólag hatnak, de akár féltékennyé, szenvedélyessé is tehetik az embert. Amennyiben te is szeretnéd megtapasztalni, milyen is az, ha játszol a színekkel, és az érzelmekkel, akkor látogasd meg valamely élményfestésünket és éld ki a kreativitásodat!

A női test ábrázolása - Top 6 akt kép...
A tolvaj, aki világhírűvé tette a Mona L...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Liliomfa
Április
26
Péntek
18:00
0
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Április
26
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pingvinek - választható színnel
Április
27
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Pingvinek - választható színnel Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése