hu | en
Festőkellékek, amelyek elengedhetetlenek a festők számára
2019. 09. 24.

A festés nem csupán művészet, hanem egy szakma is. Épp ezért vannak olyan festőkellékek, amelyek nélkülözhetetlenek a művészek számára. Az ecseten és a vásznon túl a cikkben most olyan eszközöket mutatunk meg neked, amelyekről talán még nem is hallottál.



#1 Különböző ecsetek

Ez az a festőkellék, amit mindenki egyből, hasraütésszerűen rávágna. A “kezdők örömére” nagyon sokféle, különböző típusú ecset létezik. Szerencsére amilyen bonyolultnak tűnik elsőre, annyira egyszerű, és magától értetődő lesz a későbbiekben, hogy milyen festéshez, milyen ecsetet használj.

A népszerű akril festményekhez például mindenképp akril ecset szükséges.

A különböző festési módokhoz érdemes más-más ecsetet használni.

A lapos típusú ecset például vastagabb vonalakhoz, illetve nagyobb felületek megfestéséhez kell. Ehhez képest a kör ecsettel már a vékonyabb vonalakat, és a kontúrokat festheted meg.

A legyező ecset pedig kiválóan alkalmas arra, hogy létrehozd vele a fák lombjait, a leveleket, illetve segít abban is, hogy összedolgozd a kontúrokat. A macskanyelv ecset a pittorico technikához alkalmas, míg a filbert ecset eltér a többitől: kerekített formájú, épp ezért könnyű vele dolgozni és a kezdők is kiválóan alkalmazhatják. 

#2 Festőpaletta

A másik gyakori festőkellék a festőpaletta, amely nélkül (szinte) lehetetlen festeni. A paletták ugyancsak nagy szórást mutatnak, habár ezek leginkább formában, és anyaghasználatban térnek el. Attól függően, melyik szimpatikus, választhatsz fából, műanyagból vagy fémből készült festőpalettát is.

A festőpaletta is rendkívül népszerű festőkellék.

Ezenkívül annak olyan változatok, amelyek teljesen simák, míg mások több mélyedéssel és rekesszel is rendelkeznek. A mélyedésekbe a különböző színű festékeket teheted, míg a rekeszekben tetszőlegesen összekeverheted a színeket.

#3 Festőállvány

A festőállvány talán az egyik legdrágább a festőkellékek közül, épp ezért jó, ha vásárlás előtt bizonyos dolgokat mérlegel az ember. Itt a munkamódszeredet és a preferált festési stílust is érdemes figyelembe venned. Amennyiben például a fent említett akrilfestéket vagy vízfestéket használsz, a legcélszerűbb, ha asztali állványt választasz. 

A festőállványból többféle változat is létezik. 

Amennyiben leginkább pasztell- vagy olajfestményeket szeretnél készíteni, akkor egy A- vagy H álló állvány beszerzését javasoljuk. Persze létezik hordozható festőállvány is, leginkább azok számára, akik kültéri kompozíciókat festenek.

A festőállvány anyagát tekintve lehet fa és fém is, a kettő közül leginkább az előbbit preferálják.

#4 Papírok, kartonok, illetve vásznak

Az, hogy mire fest az ember szintén rendkívül fontos, hiszen egy jól megválasztott papírral sokkal könnyebbé lehet tenni a dolgot.

Az olajfestő kartonok természetesen az olajfestéshez, míg az akvarell kartonok az akvarell festéshez használatosak. Az akvarell papír népszerű megoldás: ez egy vastagabb papírlapot takar, amely elbírja a víz súlyát is.

Az adott festési technika alapján érdemes kiválasztanod a papírt, illetve a vásznat.

Vásznat tekintve pedig választhatsz a feszített- és a kasírozott vásznak közül is.

#5 Festék

A festőkellékek közül természetesen maga a festék fajtája az egyik legkardinálisabb kérdés. 

A tempera a latin temperare szóból ered, melynek jelentése: keverni. Festés közben vízzel kell hígítani, de utána a száradás után már nem hígítható. 

Természetesen maga a festék az egyik legfontosabb festőkellék.

A vízfesték az a festőkellék, amellyel minden óvodás és kisiskolás először találkozik. Aki már túllépett ezen a korszakon, és szeretne komolyabban foglalkozni a festéssel, érdemes művészellátókban kapható, prémium vízfestéket beszereznie, ezek ugyanis igencsak magas minőséget képviselnek. Kültéri festés esetére a hordozható, táblás megoldást javasoljuk, beltérre azonban ideális lehet a tubusos változat.

Az akril festék gyorsan szárad, és száradás után már csak átfestéssel javítható. A segítségével nagyon szép, izgalmas kompozíciókat hozhatsz létre.

Az akvarell festék a vízfestés egyik fajtája. A festéket hígítva kenik fel az előzőleg megnedvesített akvarell papírra, amelynek segítségével többek között remek tájképeket lehet készíteni.
 

Habár a következő két festőkellék nem feltétlenül elengedhetetlenek, a különlegességük, valamint a praktikusságuk miatt azonban mindenképp itt a helyük a listában.

#6 Festőkés

A festőkés egy régi-új festőkellék, amely tulajdonképpen leginkább egy spaklihoz hasonlít. Nem vág, nem éles, segítségével sűrűn felviheted az anyagot a vászonra, ugyanakkor vissza is kaparhatod vele. Tájképek esetén például a hegyek festésénél nagyon hasznos lehet.

#7 Festőbot

Előfordult már, hogy a finom ecsetvonásoknál, az apró részleteknél remegni kezdett a kezed és hozzáért a vászonhoz? Ahhoz, hogy ezt elkerüld, a festőbot jelenti a megoldást, ami megtámasztja a kezet és stabilan tartja. Az alábbi angol nyelvű videón például nagyon jól látszik, mennyire hasznos kis eszközről van szó. 

 

Szerencsére, ha igazi élményfestésre vágysz, nem kell külön-külön beszerezned az összes festőkelléket, hiszen ha ellátogatsz valamely helyszínünkre, mindent biztosítunk neked!

A tolvaj, aki világhírűvé tette a Mona L...
3 könnyű, és látványos DIY őszi dekoráci...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A csók macskával
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
A csók macskával Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Táskafestő Workshop
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
Táskafestő Workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Fehér harmónia
Április
21
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Fehér harmónia Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Április
21
Vasárnap
09:30
4
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szabad festés
Április
21
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Szabad festés Ár: 14 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése