hu | en
Klasszicizmus: a múlt festői fuvallata a vásznon
2023. 09. 11.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre, és már tudod is, melyik stílus alkotóinak remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal a klasszicizmus háza táján teszünk egy utazást. 

 

Francisco Goya y Lucientes :A napernyő , klasszicizmusForrás: https://festoiskola.freewb.hu/a-klasszicizmus/

A klasszicizmus gyökerei

Félreértés ne essék, a világért sem mondanánk, hogy a klasszicizmus alakjai gyökerek volnának: ellenkezőleg, kimagasló festőket és alkotásokat köszönhetünk az irányzatnak. Ha csipetnyi cinizmussal fűszerezve fogalmaznánk, akár azt is mondhatnánk, hogy a klasszicizmus híveinek nem volt kedve új dolgot kitalálni, ezért visszanyúltak az ókori görög-római festmények stílusához és témáihoz.  Persze azért ennél többről van szó!

A 18. század második fele a 19. század eleje között készülő klasszicista festményeket tehát leginkább onnan lehet megismerni, hogy visszaköszön róluk az antik világ és kultúra. És mi kellett ahhoz, hogy ezek az alkotások hitelesek legyenek? Naná, hogy némi terepszemle!

Ez az oka annak, hogy a klasszicista festők lelkesen utazgattak Rómába, a dél-itáliai romvárosokba, no és persze Görögországba, hogy magukba szippantsák a régi idők hangulatát, és inspirációt merítsenek a következő festményükhöz. Irigylésre méltó munka, nem igaz?

 

Jacques-Louis David : Szapphó és Phaon , klasszicizmus

Forrás: https://festoiskola.freewb.hu/a-klasszicizmus/

A klasszicizmus az új menő

A klasszicizmus villámgyorsan divatossá vált, és a maga mérték, szimmetria központúságával, illetve az egyszerűségre és a letisztultságra való törekvésével hamar meghódította a képzőművészet, a zene, a szobrászat és az irodalom világát. 

Nem is csoda, a stílusirányzatot megelőző barokk és rokokó cikornyássága után felüdülés volt az arányos emberábrázolás, illetve a felvilágosodás eszméinek szellemisége.

Tudtad? Mondhatnánk, hogy fun fact, de inkább csak fact, hogy a klasszicizmust néhány helyen neoklasszicizmusnak nevezik, ilyen például Anglia is, ami nálunk – csak hogy ne legyen olyan egyszerű a  képzőművészet rajongóinak élete – még véletlenül sem ugyanaz, mint a 20. század irányzata, a neoklasszicizmus.

 

A klasszicista alkotás ismertetőjegyei

Ha egy festmény témája és hangulata az ókorba repít, már gyanakodhatsz, hogy klasszicista képről van szó. Ennyi persze önmagában nem elég ahhoz, hogy biztos legyél a dolgodban. 

Jacques-Louis David: Horatiusok esküje , klasszicizmus

Forrás: https://festoiskola.freewb.hu/a-klasszicizmus/

Amennyiben az ecsetvonások letisztultak, a színek kevésbé telítettek (vagyis nem olyan élénkek és vibrálóak) és a színek kontrasztja sem kifejezetten erőteljes, még biztosabb lehetsz benne, hogy a klasszicizmus világába csöppentél. Ezen a ponton persze még akár simán lehetne, hogy egy reneszánsz alkotással szemezel. Ahhoz, hogy kiderítsd, valóban így van-e, nézd meg a térábrázolást: ha leszűkült, a központi alak mögött lezárják a teret (pl. valamilyen textillel vagy fallal), akkor az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy valóban egy klasszicista festményben gyönyörködsz.

 

Persze a legegyszerűbb az, ha megnézed a festő nevét: ha a vászon alján Giovanni Battista Piranesi, Francisco José de Goya, Johann Joseph Zoffany vagy épp Peter Cornelius neve díszeleg, magabiztosan kijelentheted: egy klasszicista festmény van előttem!



 

Afremovtól Kishercegig: fesd meg az ősz ...
Renoir Budapestre látogat: időszakos kiá...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Fehér harmónia
Május
01
Szerda
18:00
3
Budapest
Fehér harmónia Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Napnyugta a tónál
Május
02
Csütörtök
18:00
0
Budapest
Napnyugta a tónál Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Május
03
Péntek
18:00
1
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Tengerparti kilátás
Május
03
Péntek
18:00
0
Budapest
Tengerparti kilátás Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Balatoni nyár
Május
04
Szombat
09:30
3
Budapest
Párosan is megfesthető
Balatoni nyár Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése