hu | en
Manierizmus: modoros hanyatlásélmény a vásznon
2020. 04. 02.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre, és már tudod is, melyik stílus alkotóinak remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal a manierizmus ecsetvonásairól mesélünk.

A manierizmus a reneszánsz és a barokk kakukkfiókája: egyikhez sem tartozik igazán. A szakértők egyfajta átmeneti stílustörténeti korszakként tekintenek rá. A 16. század második felében alkotó manierista művészek Itália, Németország, Franciaország és Németalföld hírnevét öregbítették. 

 

Manierizmus: vajon ki adta ezt a nevet?

Milyen unalmas lenne, ha egyértelmű válaszunk lenne erre a kérdésre….Több teória is létezik erre vonatkozóan, de a legvalószínűbb opció szerint Giorgio Vasarinak köszönhetjük az elnevezést. “A legkiválóbb festők, szobrászok, építészek” című könyvében ő utal az újonnan felbukkanó stílusra manierizmusként. 

 

Az olasz “maniera’ kifejezés módot, manírt, modorosságot jelent: utalva arra, hogy a manieristák voltaképp reneszánszkori elődeiket utánozták, nem kevés mesterkéltséggel és tubusnyi túlzásokkal megspékelve.

 

A manierista ecsetvonások mozgatórugója

Nem meglepő módon a manierizmus is a korszak történelmi eseményeinek művészeti manifesztációja. A 16. század nem vattacukorba mártott koktélcseresznyék vidám keringőjéről szólt. Épp az ellenkezője történt: vallásháború dúlt, fénykorát élte az abszolutizmus, és egymást érték a vallás nevében elkövetett kegyetlenkedések és kínzások. A korábban megszokott, hagyományos értékrend a kukába került. A félelem és a bizonytalanság egykedvűvé tette az embereket, és beletörődtek a sorsukba. 

 

Manierizmus - válasz a középkori kínzásokra

 

Persze a művészet pont az ilyen időszakokból táplálkozik: az alkotók tudják, hogy a hanyatlásból egy olyan festői álomvilág jelenti a kiutat, amely a hedonizmust és a pompát élteti.

 

Túldíszítettség és társai, avagy egy manierista kép jellemzői

A manierista piktorok anyatejként szívták magukba a reneszánszkori festészet stílusát és értékrendjét. Tették mindezt azért, hogy aztán továbbfejleszthessék. A képzőművészetben Michelangelót tartják a manierizmus megalkotójának, méghozzá az ominózus Utolsó Ítélet megfestésével.

 

Manierista festmény - Michelangelo Utolsó Ítélet

 

A manierista alkotásokat a kiábrándultság és a rezignáltság dac-válaszaként erős túldíszítettség jellemzi. A képek mindeközben egyfajta szellemességet és lágy könnyedséget is közvetítenek. A trükk pedig kétségkívül működik: ha az ember egy intenzív hangulatot árasztó, érzékcsalódásokkal játszó képpel szemez, a látvány beszippantja egy olyan világba, amely minden szempontból barátságosabb, mint a cudar valóság. 

 

Mondj egy manierista festőt!

El Greco. Csak hogy az egyik legkiemelkedőbbet említsük. Arról nem beszélve, hogy az ő nevét könnyű megjegyezni. És bár Jacopo Pontorniét vagy Rosso Fioerntinóét már egy kicsivel megterhelőbb bevésni a kis szürke agysejtekbe, miattuk érdemes megerőltetni a memóriánkat!


Ha tehát egy múzeumban szembejön veled egy festmény, ami a 16. század második felében készült, erősen túldíszített, és leginkább hideg, élénk színek tündökölnek rajta, akkor van rá esély, hogy egy manierista alkotásról van szó.

KarantÉn kanapÉn! - kreatív elfoglaltság...
Op-art - geometriai játék haladóknak
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs télen
Április
17
Szerda
18:00
0
Budapest
Párizs télen Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elfolyó idő
Április
18
Csütörtök
18:00
10
Budapest
Párosan is megfesthető
Elfolyó idő - Salvador Dali Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Április
19
Péntek
18:00
7
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Szeretők II
Április
19
Péntek
18:00
8
Budapest
Szeretők II - René Magritte Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Elefántok
Április
20
Szombat
09:30
6
Budapest
Párosan is megfesthető
Elefántok Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése