hu | en
Monet, a francia fénymester képei a bécsi Albertina múzeumban
2018. 11. 05.

Claude Monet száz képéből nyílt kiállítás a bécsi Albertina múzeumban, amely januárig lesz megtekinthető. A tárlat jelentősége abban áll, hogy a festő életének és munkásságának ívét, fejlődését mutatja be. A múzeumban megtekinthető lesz a Kazlak-sorozat egy darabja, valamint a francia fénymester további, a természet fényeinek változását tanulmányozó munkái. Kihagyhatatlan élmény az impresszionizmus szerelmeseinek.

A legkorábbi kép még az 1860-as, míg a legkésőbbi az első világháború után készült. Klaus Albrecht Schröder, az Albertina múzeum igazgatója a megnyitó kapcsán elmondta, „ennek az utazásnak az elején Monet inkább még a részletek számolgatója, végül pedig realista volt". További érdekesség, hogy a tematikában helyet kapott Monet különböző lakóhelyeinek ábrázolása is, amelyeken keresztül nyomon követhető a már életében világhírűvé vált alkotó stílusának fejlődése.

Monet, a francia fénymester

A múzeum beharangozójában arról ír, Claude Monet stílusa még az impresszionisták között is egyedi, és mint francia „fénymester” a 20. századi festészet egyik jelentős úttörője volt. Festett tengerparton, Normandia sziklaszirtjein, a Szajna partján. Nyári tájképein megjelenítette, ahogy a víz felszínén tükröződik a világos, élénk színű, buja vegetáció, míg téli képein a fagyos, misztikus köd szürkén és kéken gomolyog. Monet fényei és színei megváltoznak a vásznon, a természet állandó változásával összhangban. Az Albertina múzeum nagy monografikus kiállítása bemutatja ezt a különleges színkezelését, amely eddig kevés figyelmet kapott. Hasonlóképpen a festő szenvedélyes rajongását a növények és a víz világához, amelyeket a Giverny-ben található házának kertjében tanulmányozott. A múzeum három saját tulajdonú képe mellett nemzetközi múzeumok és magángyűjtemények felajánlásainak köszönhetően a látogatók nyomon követhetik Monet munkásságának ívét a realizmustól az impresszionizmusig.

A Kazlak-sorozat igazi áttörést hozott

A Heinz Widau kurátort dicsérő összeállítás csúcspontja az 1891-es Kazlak-sorozat egyik darabja, amelyet a Kunsthaus Zürich bocsátott rendelkezésre, illetve az 1887-es Fiatal lányok a csónakban című kép, amely a tokiói National Museum of Western Art tulajdona. Monet 25 darabból álló Kazlak-sorozatának egyik darabja nemrégiben, több millió dolláros értékben került kalapács alá egy New York-i árverésen. A kazlak, a normandiai táj megszokott elemei voltak, amelyeket a festő Givernyben lévő vidéki otthonából kilépve festett meg több változatban 1890-91 telén. A kazlakat Monet különösen alkalmasnak találta, hogy általuk tanulmányozza a fény játékát a különböző év- és napszakokban, más-más időjárási körülmények között. Érdekes megjegyezni, hogy a 15 képből 1891-ben rendezett kiállítás minden darabja elkelt, ebből a bevételből vásárolta meg később addig bérelt otthonát, hogy hozzáláthasson a korábban említett kertjének berendezéséhez.

Nemcsak Monet miatt érdekes a bécsi Albertina

A kiállítás, 2018. szeptember 21-től 2019. január 6-ig tekinthető meg a bécsi Albertina Múzeumban, amely a Monet-kiállításon kívül is számtalan érdekességgel szolgál. Épülete a Habsburgok egykori lakópalotája volt, ma azonban kiemelkedő művészeti életéről híres. Albrecht Dürer, Van Gogh vagy Raffaello című korábbi kiállításai is nagy elismerést arattak a látogatók körében. Az Albertina a régi mesterektől a modern klasszikusokig terjedő festészeti kiállításain túl a fényképészet vagy az építészet iránt érdeklődőknek is nyújt látnivalót állandó és időszakos kiállításain. Januárig azonban elsősorban Monet-ra fel!

Az ihlet maga: a világ öt leghíresebb nő...
8 érdekesség, amit nem tudtál Csontváryr...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése