hu | en
Napraforgón innen és túl! - 10 dolog, amit nem tudtál Van Goghról
2018. 06. 26.


Van Gogh az a festő, akit mindenkit ismer. Ő a Napraforgós, aki lenyisszantotta a fülét. 1853-ban látta meg a napvilágot, de mindössze 37 év jutott neki a földi létből. Mondjuk 37 igen eseménydús év, figyelj!

#1 - Nem mondhatjuk, hogy korán kezdte

Mármint a festést.

A munkássága tükrében joggal gondolhatnánk, hogy Van Gogh gyakorlatilag ecsettel a kezében született és még járni sem tudott, amikor elkészítette első remekművét.

Nos, nem. Mindenki kedvenc holland pemzliforgatója csak 27 évesen nyúlt először a ceruzáért. Akkor is kényszerből. Miután ugyanis karrierépítés címén könyvesbolti eladóként, tanárként és műkereskedőként is kudarcot vallott, a családja diszkréten távozásra kényszerítette. Van Gogh Hágába költözött, ahol először rajzolni kezdett. 1 évvel később - 27 éves korában - a bátyjától, Theótól kapta az első festőfelszerelését.

Ez tehát azt jelenti, hogy mindössze 10 évig élvezhette az alkotás örömét. Már ha az egyáltalán tényleg öröm volt számára...

#2 - Megáll az ész!

Szakértők szerint Van Gogh minden volt, csak épelméjű nem. Már gyerekként is különcnek számított: komoly, magának való kissrác volt, enyhe autisztikus tünetekkel. Még a saját testvéreivel sem szeretett beszélgetni, nem hogy idegenekkel.

Felnőtt korában hallucinációk, depresszió és különféle rohamok kínozták. A pszichológusi és orvosi szakvélemény szerint a tünetek hátterében skizofrénia, mániás depresszió, hipergráfia (grafománia), Geschwind szindróma (a tanulási zavar egyik fajtája) és temporális epilepszia állt.

Érdekesség, hogy a valláskutatók úgy vélik, hogy a Van Gogh-éhoz megszólalásig hasonló tünetegyüttestől szenvedtek legnagyobb prófétáink, többek között Mohamed, Pál apostol, Kálvin János vagy épp Buddha is.

Van Gogh egyébként a nemi betegségeket sem úszta meg, a szifilisz például egész biztosan megkeserítette az életét. És ha már nemi betegség…..

 

#3 - Szívből szeretni - de kit?

Van Gogh szerelmi élete igencsak érdekes. Még Hollandiában élt, amikor beleszeretett megözvegyült unokatestvérébe, Eugeniába.

Miután Hágába költözött - nos, hogy finoman fogalmazzunk - a legősibb szakmát végző hölgyek közül kerültek ki a szeretői. Egyikük, egy bizonyos Sien, az élettársa is volt. Siennek volt egy gyermeke, akit egy ideig közösen neveltek. Van Gogh többször is lefestette a hölgyet, ám a kapcsolatuk nem állta ki az idő próbáját.

De ez még nem minden.

 

#4 - Gauguin és Van Gogh

Konkrét bizonyíték nincs a két festő románcára, de az bizonyos, hogy Dél-Franciaországban közös szobát béreltek, és a Harvard magazinban megjelent cikk szerint több volt köztük, mint puszta barátság.

És bár a köztük lévő szerelmi kapcsolat nem bizonyított, az egy pillanatig sem kérdéses, hogy a két festő rengeteget vitatkozott egymással. Az egyik veszekedésük igencsak csúfos véget ért. És ez most nem sületlen….izé, fületlenség. Pontosabban mégis!

 

#5 - A fül dilemma

Levágta vagy nem vágta, az itt a kérdés!  

Az egyik - ismertebb - teória szerint egy Gauguin vs. Van Gogh vitában Van Gogh annyira felpaprikázta magát, hogy egy borotvával megfenyegette Gauguint. Végül azonban nem őt sebesítette meg, hanem a saját fülét nyisszantotta le. Amit aztán elküldött egy prostituáltnak. Fülfoghatatlan meglepetést okozhatott!

Ám a német tudósok szerint ennek a történetnek se füle-se farka (pardon). Ők úgy vélik, hogy a következőképp zajlott az incidens: Gauguin - aki lelkes vívó volt - egy veszekedés közben a kardjával metszette le Van Gogh fülét. Van Gogh viszont mindenkinek azt hazudta, hogy saját magának vágta le a hallószervét, pusztán azért, hogy megmentse barátját a börtöntől.

Ezt az elképzelést látszik igazolni az a levél is, amit Van Gogh a testvérének írt. Így fogalmazott: “még jó, hogy Paulnak nincs puskája vagy más veszélyes fegyvere!” Hát igen: nagyon úgy tűnik, hogy az igazi fülgyilkos Gauguin volt!

 

#6 - Szelfi Van Gogh

Már amennyiben a szelfibot az ecsete volt. Van Gogh 3 év alatt 43 önarcképet festett. És nem, nem azért, mert ennyire szerelmes volt a saját vonásaiba.

 

Egyszerűen csak nem volt más választása. Mert bár bizonyára sokkal szívesebben festett volna takaros külsejű modelleket, nem volt annyi pénze, hogy kifizesse őket. És mivel a barátait nem akarta órákon át tartó mozdulatlanságra kényszeríteni, kénytelen volt a saját tükörképét vászonra vinni.

Pedig fogadni mernénk, hogy ha igazi szelfiket készített volna, vincent.vangogh néven az Instát is meghódította volna. A #levágtamafülem, #harmincharmadikönarckép típusú hashtegek mellett pedig tuti, hogy imádta volna a Valencia nevű filtert. Máris elmondjuk, miért!

 

#7 -  Sárga-láz!

Abban égett Van Gogh. Az más kérdés, hogy az egyik életrajzírója szerint leggyakrabban a bipoláris zavar mélypontjain használta ezt a színt.

Érdekesség, hogy az a sárga, amit mi látunk a képein, köszönőviszonyban sincs azzal az árnyalattal, amit a mester megálmodott. Az általa használt sárga színű festék ugyanis igencsak megkopott az évek során. Színrestaurációra sajnos nincs lehetőség, de az biztos, hogy a frissen elkészült festményein sokkal élénkebb volt a sárga szín, mint amilyennek mi látjuk a múzeumban.

Apropó, múzeum.

 

#8 - Hírnév hercehurca

Van Gogh is azon tehetséges művészek egyike, aki csak a halála után lett híres. Méghozzá a sógornője jóvoltából, aki megörökölte a festményeit. Joanna több kiállításnak is kölcsönadta a képeket. Később az ő fia, Theo alapította meg a híres amszterdami Van Gogh Múzeumot 1973-ban.

Hátborzongató belegondolni abba, hogy Joanna nélkül nem ismerhetnénk Van Gogh munkásságát.

 

#9 - Mire nem jó egy idegösszeroppanás

1888-ban Van Gogh idegösszeroppanást kapott és saját kérésére egy elmegyógyintézetben kezelték.

A környezet meglepő módon inspirálóan hatott rá, hiszen - mivel sok szabadideje volt - rengeteget festett. Itt készítette többek között a Csillagos éjt is. És bár a közönség oda meg vissza volt tőle, Van Gogh “katasztrofálisnak” titulálta ezt az alkotását.

 

#10 - Homályos halál

Ahogy már említettük, Van Gogh-nak mindössze 37 év jutott a Föld nevű bolygón. Életútját figyelembe véve pedig cseppet sem meglepő, hogy a halála sem volt szokványos.

Az egyik teória szerint a mester festés közben lett öngyilkos egy mezőn. Gyomron lőtte magát, majd visszament a fogadóba és ott várta, hogy eljöjjön érte a halál.

Ám valószínűleg ez csak mese, és Van Gogh valójában gondatlanságból elkövetett gyilkosság áldozata lett.

A tettes egy fiatalember volt, aki korábban több alkalommal is gúnyt űzött Van Gogh-ból. Állítólag csak véletlenül lőtte le a festőt, bár azt nem tudjuk, hogy pontosan hol. Van Gogh úgy gondolta, hogy a fiú voltaképp szívességet tett neki azzal, hogy a halálba küldte, és eszébe sem jutott, hogy orvosi segítséget kérjen.

Ez utóbbi felvetést két dolog is igazolni látszik: az, hogy a mezőn nem találták meg Van Gogh festőállványát és festékeit, illetve az, hogy a történteknek volt egy szem - pontosabban fültanúja is. Egy férfi, aki a fogadó közelében volt, hallotta a lövést. Márpedig ha Van Gogh valóban a mező közepén lett volna öngyilkos, aligha fordulhatott volna elő, hogy a lövés elhallatszik a fogadóig.
 

Tudsz még valamit Van Gogh-ról, amit kifelejtettünk? Ne tartsd magadban, írd meg nekünk kommentben! :)

 

A festészet 10 pozitív hatása az életedr...
A művészettörténet 10 leghíresebb macská...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Madárles a naplementében
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is!
Madárles a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése