hu | en
Rekordok a művészvilágban
2019. 07. 01.

Óriáskép 85.000 Rubik-kockából

Létezik Kanadában egy bizonyos Cube Works Stúdió, amely különféle rekordokat állít fel egy magyar találmány, a Rubik-kocka segítségével. 2010-ben például 4000 Rubik-kockából készítették el “Az utolsó vacsora” című 1498-as Leonardo Da Vinci festményt. Egy évvel később, 2011-ben 12.000 Rubik-kocka segítségével az “Isten keze” című képet alkották meg, de itt sem volt megállás, ugyanis 2013-ban minden addigi korábbi rekordot lekörözve 85.794 Rubik-kockából elkészítették Makaó látképét “Macau Mural” címmel. A műalkotás mintegy 60 méter széles és 4 méter magasra sikerült - az alábbi videón látható mind a folyamat, mind a végeredmény:

https://www.youtube.com/watch?v=ODD6RvYgrEg
 

A világ legnagyobb fafaragása

Egy kínai férfi, bizonyos Zheng Chunhiu négy évnyi kemény munkával egy 12,2 méter hosszú fafaragványt készített, és ezzel be is került a Guinness Rekordok könyvébe. Az alkotás pontos paraméterei a következők: 12,286 méter hosszú, 3,075 méter magas és 2,401 méter széles.

A rekorder fafaragvány alapjául egy 12. századi panoráma festmény,  Zhang Zeduan “Along River During the Qingming Festival” című műve szolgált, amin eredetileg 814 ember, 60 állat, 170 fa, 30 épület, és 28 hajó szerepel.

Zeng Chunhiu mesterműve az alábbi videón látható:

https://www.youtube.com/watch?v=rALUAi_el0g

A világ legdrágább festménye

2017-ben nem kisebb dolog történt a műkincskereskedő piacon, mint hogy elképesztő rekordösszegért, szám szerint 450 millió dollárért (ez mintegy 120 milliárd forint átszámítva) cserélt gazdát a Leonardo Da Vincinek tulajdonított “Salvador Mundi” című alkotás. Ennél több pénzt soha egyetlen műalkotásért sem fizettek korábban a világtörténelem során.

Kevesen tudják, de Leonardo Da Vincinek kevesebb, mint 20 festénye maradt csak fenn az utókor számára, és ez az az egy, ami magánkézbe került. A Christie’s aukciósház, amely licitre bocsátotta a festményt, tervei szerint 100 millió dollár bevétellel számolt, de aztán végül ez az eredmény nyilván minden képzeletet és várakozást felülmúlt. A legutolsó, festményre érkező licit 400 millió dollár volt - ehhez jöttek még hozzá a különböző jutalékok, azokat hozzászámolva alakult ki a végleges 450 millió dolláros ár. Külön érdekesség, hogy a meg nem nevezett vevő végig telefonon licitált, és külön titkosszolgálati nyomozást tartottak azért, hogy fény derüljön az új tulajdonos kilétét illetően. Mostanra tudjuk, hogy a vevő nem más, mint Szaúd - Arábia trónörököse, Mohamed bin Szalmán.

A 65 cm x 45 centiméteres “Salvador Mundi” 1505 körül készülhetett, Jézus portéját ábrázolja kék és bíbor ruhában - egyik kezében kristálygömb látható, míg a másik kezét áldásra emeli. A “férfi Mona Lisa”-ként is számontartott festmény nem tudni kinek a megrendelésére készülhetett, de egyes szakértők szerint személyesen maga a francia uralkodó, XII. Lajos lehetett Leonardo megbízója.

Mindezek ellenére a festmény legelső ismert gazdája az angol uralkodó I. Károly 1649-ben. A kép 1763-ban árverésre került, és onnantól kezdve nyoma veszett egészen 1900-ig - akkor is csupán átfestve került elő. Plusz érdekesség, hogy ekkor nem is tartották eredetinek, csak egy másolatnak - így történhetett meg az a csúfság is, hogy 1958-ban 45 fontért (nagyjából 15.000 forintért) vette meg egy amerikai gyűjtő. 

Még mindig másolatnak tartva 2005-ben újra árverésre bocsátották, majd az ezt követő tulajdonos restauráltatta a képet. A fordulat itt következett be, mintegy hat évig húzódó vizsgálat után egy szakértőkből álló bizottság ugyanis megállapította, hogy a festmény bizony eredeti. 2012-ben Londonban a National Galleryben mutatták be a nagyérdeműnek a az “újra megtalált” Salvador Mundit.

A történet itt még nem ért véget, ugyanis a 450 millió dolláros vásárlást követően a képnek nyoma veszett. Az eredeti tervek szerint a festmény az Emirátusok fővárosában található Louvre Abu Dzabiba került volna, azonban közbejött egy apróbb bökkenő, mégpedig hogy lába kélt a Salvador Mundinak - kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Egy magyar világrekord - Lutter Imre

Az idei évben egy egészen elképesztő világrekord született kis hazánkban, történt ugyanis, hogy Lutter Imre, aki nem mellesleg Radnóti-díjas előadóművész és a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, nem kevesebb, mint egy napon, azaz 24 órán keresztül magyar szerzők szépirodalmi műveit adta elő a Fészek Művészklubban.

A rekordot 4 óránként cserélődő tanúk szeme láttára vitte véghez Lutter Imre, aki a költészet napján, április 11-én reggel 10 órától egészen április 12. reggel 10:03-ig szavalt megállás nélkül - illetve óránként mindössze öt perc szünettel.  

A versek tematikus blokkokban követték egymást, mindegyik valamilyen formában az emberi élet egyes szakaszát állította a középpontba: születés, gyerekkor, szerelem, barátság, házasélet, család, forradalom, bor, mámor, háború és béke. A rekord során a közönség is folyamatosan változott, több száz ember lehetett részese a csodának, illetve a 24 órás produkció során mintegy 650 vers hangzott el - a program egy József Attila verssel kezdődött, majd végül egy Ady Endre művel zárult.

A múzeumlátogatás rekordja

2018-ban minden eddiginél több, 7,4 millió látogatója volt a New York-i Metropolitan Múzeumnak. Az előző évhez képest 5,1 százalékkal több vendég érkezett hozzájuk - a rekordszámú látogató megjelenésének hátterében a brit David Hockney festő kiállítását sejtik.

Külön érdekesség, hogy a látogatók 32 százaléka konkrétan new york-i volt, míg 33-34% érkezett Amerika más részéről, illetve külföldről. És még itt nincs vége, ugyanis nem csak New York-ban, de Párizsban is új rekord született. 2018-ban több mint 10.000.000 látogató érkezett a Louvre-ba. A világ legnépszerűbb múzeuma ezzel 25%-kal növelte látogatói számát 2017-hez képest. A korábbi rekord még 2012-ből származott, akkor 9,7 millió ember látogatta meg az intézményt.

 

Ha esetleg kedvet kaptál részt venni egy rekord kísérletben, akkor szerencsére nem kell tovább várnod, hiszen itt a kiváló alkalom - csatlakozz 2019. július 13-án szombaton az Alkotásutca csapatához a Szabihídon!

Esemény:

https://www.facebook.com/events/423196548535278/

 

Művészetterápia - a legfontosabb tudniva...
Mit jelent a zero waste?
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Madárles a naplementében
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is!
Madárles a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Március
30
Szombat
18:00
0
Budapest
Frida Kahlo - Üdv a vadonban! Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése