hu | en
Salvador Dalí festmények: a kackiásan kunkori bajusz zsenialitása
2022. 10. 13.

Salvador Dalít szeretjük. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Elfolyó idő az egyik legnépszerűbb kép az Alkotásutca kreatív festőkurzusain vagy hogy több cikket is írtunk már róla, az egyikben például 4 olyan tényt is összegyűjtöttünk, amit talán korábban még nem tudtál róla.  Ezúttal két izgalmas Dalí festményről mesélünk. 

Dalí és a szürrealizmus dióhéjban

Salvador Dalí festmények, A Gömbök GalateaSalvador Dalí festmények, Gránátalma körül röpködő méhecskétől kiváltott álom, egy pillanattal ébredés előtt

Forrás: https://learnodo-newtonic.com/salvador-dali-famous-paintings

 

Salvador Dalí (1904-1989) spanyol festőművész volt, a szürrealizmus egyik kiemelkedő alakja. A szürrealisták elutasították a klasszikus képzőművészetre jellemző racionalitást, helyette a tudatalattiban és a képzelőerőben rejlő lehetőségeket kutatták. Máris mutatjuk, hogyan nyilvánult meg mindez a vásznon.

 

Lángoló zsiráf: állati jó kompozíció

A sokak által csak “Zsiráf a tűzön” címen ismert festmény az alkotó személyes küzdelmét ábrázolja, azt a poklot, amelyet a szülőhazájának polgárháborúja során kellett átélnie. A képen két női alakot ábrázol. Érdemes szemügyre venni a hátukból meredező, enyhén fallikus formájú formákat, valamint a szemlélőhöz közelebb lévő figura esetében a bőr nélküli kéz, alkar és arc nyersességét. Mindeközben a bal lábából, illetve a mellkasából fiókok nyílnak. 

 

Salvador Dalí festmények: Lángoló zsiráf

Forrás: https://learnodo-newtonic.com/salvador-dali-famous-paintings

 

Dalí nagy rajongója volt Sigmund Freudnak, nem meglepő, hogy számos képét a híres neurológus-pszichológus teóriái ihlették. Sokak szerint a Lángoló zsiráfon látható fiókok esetében is erről van szó, amelyek arra utalnak, hogy a felszínt megkapargatva hozzáférhetünk a tudatatalatti énünkhöz. 

Ha élőben is megnéznéd a festményt, Svájcba tervezd a következő kiruccanást, egész pontosan Bázelbe, a Kunstmuseumba. 

 

Tonhalfogás, semmi konzerv, csak profizmus

Salvador Dalí festmények, Tonhalfogás

Forrás: https://learnodo-newtonic.com/salvador-dali-famous-paintings

Ez a kép Dalí bámulatos karrierjének egyik utolsó darabja, ami sokak szerint az utolsó nagy mesterműve lett. Két nyáron át festette, ráadásul, ahogy az a festmény stílusán is látható, erre az időszakra búcsút intett a szürrealizmusnak, és helyette az pointillizmus, a Pop Art, a pszichedelikus művészet és az action painting technikáit használta, némi geometriai absztrakcióval kiegészítve.

A Tonhalfogás emberek és hórihorgas halak küzdelmét mutatja be, ami Dalí értelmezése szerint az univerzum korlátoltságának szimbóluma. Az alkotást a mester Jean Louis Ernest Meissonier-nek ajánlotta, aki a 19. századi francia festészet egyik kiemelkedő alakja volt, és nem meglepő módon számtalan csatajelentet festett. 

Dalí a Tonhalfogást élete egyik legjelentősebb munkájának tartja, és ebben egyébként a rajongói is egyetértenek. 

 

Ha a Tonhalfogást szeretnéd teljes valójában látni, akkor a baguette-k és croissant-ok hazájába, Franciaországba, Ile de Bandolba kell utazni. 

Salvador Dalí festmények, Elfolyó idő

 

Ha pedig a festményeken kívül arra is kíváncsi vagy, hogy miért nem adta el a bajuszát Salvador Dalí Yoko Onónak, akkor kattints, és olvasd el ezt a régebbi cikkünket!




 

 

Parányi festmények
Naplemente, te csodás: festmények, ahol ...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése