hu | en
Színek és szimbólumok, avagy hogyan hatnak a különféle árnyalatok a hangulatra
2023. 02. 16.

Végre egy téma, ami egészen biztosan nem csak fekete vagy fehér megközelítést kaphat: a színek ugyanis különleges szerepet játszanak az életünkben, még akkor is, ha az alkotás és a festés nem a mindennapjaink része. Óhatatlanul hatással vannak ránk, a hangulatunkra, a döntéseinkre és az interakcióinkra is, még akkor is, ha minderről fogalmunk sincs. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a színek világáról. Legyen szó érzelmek előcsalogatásáról, gondolatok kifejezéséről vagy épp a vásárlási kedv növeléséről, a színekben bízhatunk. Lássuk, milyen szimbólumokat  és érzéseket társítunk a különféle színekhez. 

 

színes füst csóvák - piros, sárga, zöld, kék, lila

 

Színek és reakciók

A színek láttán alapvetően háromféle válaszreakció közül válogathat az elménk. Az első a biológiai válasz: a piros szín például ösztönösen óvatosságra int, míg a kék megnyugtat. A magyarázat vélhetően valahol ott bujkálhat, hogy a vér látványa már az ősember számára is veszélyt jelzett, míg mondjuk az ég vagy a víz kéksége valószínűleg már rá is megnyugtatóan hatott. 

A második a kulturális reakció, hiszen a színekkel kapcsolatos asszociációink kultúránként eltérőek lehetnek. A nyugati típusú társadalmak számára például a kék egy sokkal “jobb” szín, mint a sárga, a keleti kultúrákban pedig a sárgának és a pirosnak egyáltalán nincs figyelmeztető vagy erotikus többletjelentése. 

A harmadik féle reakció a személyes tapasztalatainkon, élményeinken alapul: ha például valaki sok időt töltött kórházban gyerekként, ahol minden fal halványzöld volt, nagy valószínűséggel egész életében ösztönösen úgy fogja érezni, hogy az a bizonyos árnyalat számára nem kedves, mi több, akár frusztráló is lehet. 

 

Hogyan hatnak ránk a színek a mindennapokban?

Most egy kicsit félretesszük a személyes tapasztalaton alapuló színpreferenciákat, és megnézzük, milyen szimbolikával rendelkeznek és hogyan hatnak ránk a legismertebb színek. 

Piros: igazi virtuóz a palettán, mert egyszerre kötjük hozzá az erőszak, a tiltás, a forradalom és a veszély fogalmát, valamint a bujaságot, a romantikát és a szerelmet. Izgalmas ellentét, nem igaz?

 

a piros árnyalatai egymásba folyva

 

Narancssárga: gondoltad volna, hogy a narancssárga a boldogság és a kreativitás egyik színe?  Ha például a nagy cégek egy új, fiatalos, energikus márkát akarnak piacra dobni, akkor igen gyakran használják az arculatterv elkészítéséhez a narancssárga különböző árnyalatait. 

Sárga: a Nap színe a szívet és a lelket is átmelegíti. A sárga a boldogság, az öröm és az otthonosság érzetének egyik színe. Persze mindeközben az irigységet, a betegséget és a gyávaságot is gyakran társítjuk hozzá, de figyelemfelketés céljára is hatékonyan használhatjuk.

Zöld: az anyatermészet színe egyet jelent a bőséggel, a környezettudatossággal, a haladással, a “helyes” iránnyal. Szakértők szerint a világosabb árnyalatok a növekedést és a megújulást szimbolizálják, míg a sötétebbek a bőséget és a gazdagságot. Mindeközben persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a zöld a féltékenység és a tapasztalatlanság színe is.

 

buja fenyőerdő, ahová besüt a nap

 

Kék: a depresszió és a feszültség legjobb szín-ellenszere. A kék megfelelő árnyalatai bizalmat ébresztenek és megnyugtatnak, akárcsak a végtelen tenger látványa. 

A színek tehát éppen olyan sokfélék lehetnek, mint mi, emberek: az, hogy kinek mit jelentenek, elsősorban a szemlélő hozzáállásán múlik. Ahogy oly’ sok mindenben, itt is érdemes felvenni a rózsaszín (stílszerűen) szemüveget, és arra törekedni, hogy ahogy a színekben, úgy az emberekben is a jót lássuk meg. 


 

Vaszary kiállítás - 24 különleges Vaszar...
Szirmok és színek, avagy tavaszi festmén...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése