hu | en
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
2019. 12. 12.

Már megszokhattuk, hogy ha kreativitásról, műalkotásról - pláne festészetről - van szó, akkor az emberek nem ismernek lehetetlent. Hiszen maga az egész élet egy hatalmas vászon, amely arra vár, hogy megtöltsék. Logikus, hogy a hó fehér, és a természet kreálta: miért ne festhetnénk rá? A cikkben megmutatjuk, mi kell a hófestéshez, és hogy miért ez a legjobb kreatív foglalkozás a téli szürke hétköznapokban!

A téli táj alkotásra csábít minket. Hagyjuk magunkat, és fessünk a szabadban!

A festővászon, melyet a téli táj ihletett: avagy mit jelent a hófestés?

Emlékszel, amikor részletesebben is írtunk a különféle festési technikákról, mint például a fluid paintingről, avagy csepegtetésről?

Nos, némileg ez is hasonló, csak itt a vászon vagy papírlap helyett a havat, az arkill festék helyett pedig ételszínezéket használunk. Az egyik nagy előnye, hogy bemutathatod a gyermekednek, miképp keverhetőek a színek. A másik, hogy nincs rajta mit elrontani, így teljesen szabad kezet kaptok: ha úgy tetszik magát a végtelen, kreatív szabadságot. 

Amennyiben tehát kedvet kaptatok egy közös, kreatív időtöltéshez a gyermekkel, és szeretnéd közelebb hozni hozzá a művészeteket, a festészetet, akkor irány a szabadba!

Vigyük magunkkal a gyermekeket is és hagyjuk, hogy a havat, mint festővásznat ők is használjákMi kell a hófestéshez?

A hófestés szerencsére nem igényel drága hozzávalókat, ráadásul hamar “harcra készek” lehettek.

Hozzávalók: 

  • Néhány üres PET palack

  • Ételfesték

  • Víz

A legfontosabb hozzávaló természetesen a hó. Érdemes várni mindaddig, amíg legalább 5 centi friss hó esik, és ezután útnak indulni. 

PET palackként érdemes egy sportkupakos kivitelt választani, ezzel ugyanis könnyebb célba juttatni az ételfestéket. Ezenkívül jó, ha már előre felkészülsz különböző színekkel, ha be szeretnéd mutatni a gyermekednek a színkeverés csodáját. 

Ehhez adunk is néhány tippet. 

Színkeverés ételfestékkel

A három alapszínt (tehát a pirosat, a sárgát és a kéket) mindenképp jó, ha magaddal viszed, hiszen két szín összekeverésével egy harmadikat is kapsz. 

  • A piros és a kék keverésével például ibolyát,

  • a kék és sárga keverésével zöldet,

  • a sárga és a piros keverésével pedig narancssárgát. 

Ezeket persze lehet még tovább fokozni: a piros és a narancs keverékével barnát, a kék és az ibolya keverékével lilát kaphattok. 

Miután megmutattad a gyermekednek a színkeverés csodáját, érdemes a kezébe adni a PET palackokat, hogy ő is kipróbálja, és élvezhesse az alkotás folyamatát.

Az ételfesték jól jön a téli műalkotáshoz

Műalkotás hagyományos technikával

Természetesen nem csupán arra van lehetőség, hogy fluid painting technikával hagyjatok nyomot a téli tájon. A műalkotás készülhet hagyományos módszerrel: vagyis ecsettel is. Azonban ehhez is javasoljuk az ételfesték használatát, amellyel könnyebb bánni. 

Ebben az esetben vágjuk ketté a PET palackokat, és így annak alja lehet a paletta. Fessünk a hóra ugyanúgy, mintha vászonra pingálnánk: készítsünk virágokat, napot - bármit, amihez a gyermeknek kedve van.

Persze nem csak családosoknak ajánljuk, hogy hóra fessenek - bárkinek, akinek kedve támad önfeledten alkotni. Ez az elvárások, és cél nélküli alkotási folyamat ugyanis egy teljesen más tudatállapotot ad az embernek. Olyan kreatív szabadságot is megtapasztalhatunk általa, amit nem biztos, hogy a vászon előtt is át tudunk érezni. 

Itt ugyanis az emberben - főleg az elején - lehet egy kis félsz (“mi van, ha elrontom?”, “nem szeretném újrakezdeni” satöbbi). A hó tehát hihetetlen nagy előnyökkel - és hátrányokkal is bír egyben.

A hó mint festővászon előnyei és hátrányai

Az egyik legnagyobb előnye, a fent már említett kreatív szabadság mellett, hogy a természet lágy ölén, a szabadban alkothatunk - anélkül, hogy bármilyen állványt is magunkkal kellene vinni.

A hátránya viszont, hogy nem maradandó az alkotás: a hó elolvad, az emberek, állatok, megtaposhatják - és így odavész a műalkotás. 

Érdemes tehát egyből megörökíteni, akár telefonnal, akár egy polaroiddal. Ez utóbbiban az a legjobb, hogy ahogyan hazaérünk, egyből fel is aggathatjuk a falra.

Hol festhetek a hóra Budapesten? 

Vidéken talán könnyebben találni olyan helyet, ami érintetlen - ebből a szempontból a főváros azonban kissé keményebb dió.

A budai oldalon a Hármashatár-hegy környékén, valamint a Normafánál biztosan találunk olyan részeket, ahol kevés a szánkózó, illetve turista. A pesti részen a Városligetben érdemes nézelődni, valamint a XV. kerületnél, a Pólus mögött is biztosan lesz érintetlen terület.

A téli táj tehát sokunkat arra inspirálhat, hogy mozduljunk ki a négy fal közül, és a friss levegőn alkossunk. A kreatív foglalkozás, az oxigéndús levegő és a természet közelsége pedig olyan energiával tölt fel minket, ami nagyon jól jön a hideg, borongós téli napokon. 

Amennyiben tetszett a cikk, kérjük oszd meg a barátaiddal, hogy ők is lássák, miért is jó a hófestés! Ha pedig inkább a melegben alkotnál, szívesen látunk az élményfestésteink valamelyikén, Budapesten, vagy akár vidéken is!

 

A rajzelemzés, mint tudomány, avagy mind...
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelr...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése