hu | en
Vasarely rejtőzködő műalkotásai Magyarországon
2018. 11. 23.

Számos alkotása rejtőzködik Magyarországon amik mellett talán nap mint nap elmegyünk. De vajon tudjuk ki tervezte, milyen történetet rejt?

Nézzünk meg pár remekművet, mely a magyar származású Vásárhelyi Győző, alias Victor Vasarely  festőnk nevéhez fűződik és talán nem is gondoltuk volna, hogy ezek a szemkápráztató alkotások egy híresség ihlette vagy tervezte díszletek.


#1 -  A Déli pályaudvar Kerengőjében

Geometrikus kép (1986)

Ez a geometrikus alakzat a Déli pályaudvar Kerengőjében található kis alkotás, amely mellett gyanútlanul elsétálva bele sem gondolunk, hogy egy Vasarely ihlette szemfényvesztésben van részünk. A háromdimenziós művészet elterjedése is a híres alkotóhoz fűződik, amelyet ez az alkotás hűen tükröz.

 

#2 - Jel-szobor Pécsett

Jel-szobor (1977)

Erről a képről először azt feltételezhetnénk, valamiféle elcsépelt photoshop montázs átverés áldozatai lettünk,de nem! Higgyétek el, ez egy létező szobor, a kép nem átverés csak optikai csalódás. Bizony ez egy op-art alkotás melynek tervét Vasarely készítette és ajándékozta szülővárosának, Pécsnek.

 

#3 - A Győri Nemzeti Színház


Győri Nemzeti Színház épületdíszei (1978)

Ez az inverz fotópáros a Győri Nemzeti Színház oldalfalának fényét emeli. 1978-ban készült el, a Széchenyi tér mögött, a belvárosban található. A zsinórpadlás - a helyiek szerint "síugrósánc" - messziről látszik. Érdekessége inverzitásában rejlik, magában foglalva a színművészet kettősségét, hol a szomorúság ott az öröm is, hiszen: “Színház az egész világ” - ahogy Shakespeare mondaná.

Vasarely előszeretettel használta munkái során a fekete-fehér kontrasztját, kettőségét, ezzel is nyomatékosabb hatást elérve. Ez az alkotás is az op-art és az absztrakt művészet jellegzetességeit képviseli,ahogy sok másik alkotása is.

 

#4 - Vasarely LECEK fali integráció Kecelen

LECEK (1984)
 

Kecel Nevelési Központjának falát Vasarely LECEK című alkotása díszíti. A címéről az embernek az jut eszébe, hogy a "LÉCEK"-ről leesett az ékezet, de nem! Érdekessége, hogy Lecek visszafele olvasva Kecel, magában rejtve ezzel a város nevét. Dr. Koszta Sándor állatorvos kereste fel Vasarelyt, hogy a nevelési központ UNESCO-díjas épületének üres falára varázsoljon életet. A híres festő először elutasította ezt a felkérést, majd később mégis elfogadta és a Zsolnay gyár közreműködésével el is készítették a mozaikokból álló alkotást 1984-ben.

 

Vasarely napjainkban is sok kiváncsi szempárnak nyújt látványosságot festményeiből készült kiállítások keretében.

1976.Július 14-én nyílt meg a Vasarely Múzeum Pécsett. Ez a mai napig működő múzeum Vasarely szülővárosának ékköve. Számos alkotását megtekinthetjük itt, ahogyan másik állandó kiállításán is a  III. kerületben, a Szentlélek téren található  Vasarely Múzeumban,  mely szintén rengeteg művét rejti a híres festőnek. A múzeumot 1987. május 8-án a művész jelenlétében nyitották meg, amelyben 411 műtárgy és 92 kiadványból álló könyvtár található.

 

Vasarely kiállítások külföldön

Victor Vasarely művei Spanyolországban, a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban voltak láthatóak 2018.június 7-től három hónapon át. Az Op-Art születése (The birth of Op Art) című kiállítás Vasarelynek a második világháborút követő időszak geometrikus művészetében tett munkásságát mutatta be, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy az emberek befogadóbbak legyenek az absztrakt képzőművészet irányába.

 

Szeptemberben nyílt a Städel Museum és a Centre Pompidou együttműködésével létrejövő kiállítás Frankfurtban, A modernizmus labirintusa (In the Labyrinth of Modernism) címmel. A kiállítás bemutatja Vasarely életét Bauhaus hatásaitól a kiforrott op-artig. Vasarely művészete a poszterektől, a mai napig világhírű op-art műveinek széles skáláján mozog, magában rejtve ezzel korszakok alakulását, fejlődését, mind a művészetben, mind a társadalomban.

 

A frankfurti kiállítás 2018.szeptember 26-án nyílt meg és 2019.január 13-án zár be, majd Párizsba települ át és kápráztatja el látogatóit a Centre Pompidouban  2019. február 06. és május 06. között  A formák megoszlása (Le partage des formes) címet viseli büszkén a kiállítás.

„Megépítettem az alapokat, most vegyétek ti kézbe a műveimet, dolgozzatok rajtuk, menjetek előre!”

Mondta Vasarely és gondolhatott ezzel arra, hogy a jövő generációja használja fejlődéséhez a művészetet, Vasarely művészetét, ahogy ő is egész életében a fejlődést, új technológiák felfedezését kutatta.

A manapság már divathullámként terjedő egészséges életmód aktív követője is volt. Szigorú napirendhez tartotta magát mind alvás, mind táplálkozás tekintetében.

Egy gyenge pontja azonban neki is akadt, mint - azt hiszem bátran mondhatom – majdnem mindenkinek, a CSOKOLÁDÉ, amelyet olykor olykor titokban elmajszolt.

Otthonát szürke falak borították, melynek melegségét a falra akasztott festmények színvilága és mozgalmassága adta.

Vasarely legismertebb alkotása a Zebra vagy Zebrák. Ez a műve lehetett a szíve csücske,mert több ízben is újraalkotta, több formációban. A Zebrák festmény több változata is megtalálható Pécsett  a Vasarely Múzeumban, melyet bármikor megnézhetünk vagy akár mi magunk is megfesthetjük az Alkotásutca szervezésében.

Festészet tapasztalat nélkül? Igen!
Kenya, Haiti és Togó is megelőzi Magyaro...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése