hu | en
10 dolog, amit tutira nem tudtál Stan Lee képregényhőseiről
2019. 04. 24.

Mindenkinek van kedvenc szuperhőse. De vajon mindent tudsz Stan Lee szövevényes képregényuniverzumáról? Most elárulunk 10 tuti tényt, amiről nagy valószínűséggel nem hallottál eddig.

 

Habár Stan Lee, a Marvel-képregények atyja sajnos már nem talál ki több szuperhőst, karakterei még most is sok ezer gyermek és felnőtt életét meghatározzák. És amilyen különc volt a képregénygyár feje, épp annyi furcsa ténnyel találkozhatunk, ha az általa kreált univerzumban járunk-kelünk. Most pedig elárulunk néhány szuperszónikus titkot róla...

 

1. Valódi felmondólevelet kap Vasember

 

„Anthony Stark, felmondok, mert ez már nem az a >nagy boldog család<, aminek szerettem valaha dolgozni.”

 

Kezdi levelét Tony Stark alkalmazottja a Vasember képregénysorozat 127. részében. A felmondás szövege viszont nem puszta kitaláció. Valójában ugyanis Dave Cockrum, a Marvel egyik rajzolója írta, aki 1979-ben felmondott a vállalatnál. Senki nem tudja a mai napig, hogyan verekedte át magát a levele a képregényig, mindenesetre ez is egy olyan rejtély, ami csak még szerethetőbbé teszi Stan Lee világát.

 

 

2. Darth Vadert Doctor Doom inspirálta

 

Talán nem meglepő, hogy a nagyok is a legnagyobbaktól tanultak. Például George Lucas, aki hatalmas rajongója volt a Marvel-képregényeknek. Így amikor megálmodta mindenki Darth Vaderét, a Csodálatos négyes főellenségéből, Doctor Doom karakteréből vett ihletet.

 

 

3. Perkálhattál, ha a zombi szót használtad

 

Hiszed vagy sem, a Marvel 1973-tól egészen 1996-ig szerzői jogi védelem alá helyezte a “zombi” szót. Ők használták ugyanis majdhogynem először A zombi története c. képregényükben. Végül azért oldották fel a szigort, mert rájöttek, annyian használják már a kifejezést, hogy szinte lehetetlen nyomon követni és mindenkire lecsapni az ügyvédjükön keresztül.

 

 

4. A takarítóbrigád

 

Gondolkodtál azon valaha, miért nem küld senki számlát a szuperhősöknek a takarítás díjáról? Merthogy felhőkarcolókat törnek, betont zúznak, de valahogy mindig minden ugyanúgy csillog, mintha semmilyen vérre menő harc nem történt volna előző nap a városban.

 

A tisztaságért nem más felel, mint a Damage Control nevű fiktív cég, aminek az a feladata, hogy eltakarítsa a szuperhősök és gonosztevők párbajában hátramaradt piszkot.

 

 

5. Egy viccből született meg Deadpool

 

Persze, Deadpool maga egy nagy vicc, de mondhatni tipikus, hogy még születésének története is ezen alapszik. A karakter ugyanis a DC Deathstroke álnéven hősködő karakterét másolta, és poénból a Wade Wilson polgári nevet adták neki, míg a DC-hőst Slade Wilsonnak hívták. Habár ez a csínytett akkoriban leginkább a Marvel rajzolóinak lehetett humoros, mostanra nekünk is érdekes információmorzsaként szolgál. Ráadásul később annyira megkedvelte a képregénygyártó Deadpoolt, hogy egy komplett történetet kreáltak köré. És így született meg az őrült kaszaboló...

 

 

6. Nick Furyt Samuel L. Jacksonról mintázták?

 

Közel sem a véletlen műve, hogy a képregényben megjelenő S.H.I.E.L.D.-ügynök minden porickájában hasonlít a színész Samuel L. Jacksonra. Gondolnánk, hogy azért mintázták róla, mert Jackson játssza a filmben, de az igazán éber rajongóknak már biztosan bekapcsolt a piros lámpa a fejében, hogy: no de ácsi, Fury már jóval korábban felbukkant a képregényben, minthogy a film egyáltalán szóba került volna Hollywoodban.

 

A különös egybeesést maga Jackson vette észre, aki szólt is erről a Marvelnek. Így esett, hogy biztosították számára Fury szerepét a Bosszúállók-filmekben.

 

 

7. Amalgam-hősök a frontvonalon

 

Habár a DC és a Marvel egymás konkurenciája a képregénypiacon, volt már rá példa, hogy együttműködtek. Összefogásukból született meg az Amalgam Comics, ami a két univerzum hőseit mixeli. Így álmodták meg például Batman és Rozsomák találkozásából Dark Claw-t, míg Superman és Amerika Kapitány összeillesztéséből Super-Soldier-t.

 

 

8. Pókmalac a színen

 

Aki látta a nemrég bemutatott Pókember rajzfilmet, bizonyára tudja, ki az a Spider-Pig, avagy Pókmalac. Peter Porker (szabad fordításban "Malacos Péter") 1983-ban született Tom DeFalco és Mark Armstrong rajzolók együttműködéséből, akik Pókember paródiájának szánták a valójában semmilyen szupertettre nem képes, de pókjelmezbe öltözött minidisznót.

 

 

9. A Keresztapa írója is képregényíró akart lenni

 

Mario Puzo, a Keresztapa és bestseller regények írója egy időben a képregényírással is megpróbálkozott. Egyszer megkérte ugyanis Stan Lee-t, hadd írjon képregényszöveget, de hamar beletört a bicskája. „Annyi idő alatt, amíg rájövök, hogy a francba kéne ilyet írnom, rég elkészülök egy regénnyel.” Fel is hagyott ezzel, és folytatta amúgy is ragyogó karrierjét.

 

 

10. Venomot egy rajongó álmodta meg

 

Venom egy Randy Schueller nevű olvasónak köszönheti megszületését. A Marvel ugyanis egy felhívást tett közé 1982-ban, amiben arra kérték az olvasókat, hogy küldejenek ötleteket nekik, cserébe megvalósítják a legjobbakat. A képregénygyártó Schueller újragondolt Pókemberét választotta, akire egy instabil molekulákból álló ruhát adott. 220 ezer dollárt adtak neki a karakterért, és egy év múlva már a polcokon virított Venom.

 

 

Ha nem volt elég a képregényekből, gyere el szuperhősös élményfestésünkre, és vidd haza kedvenc karaktered!

 

Képek forrása: fortressofsolitude.co.za

(Film)vászonra velük! – Brilliáns festmé...
Imádod a Star Wars filmeket? Ilyet még t...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Erdei látogató
Április
30
Kedd
17:30
0
Budapest
Erdei látogató Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
A Kisherceg
Április
30
Kedd
18:00
8
Budapest
Gyermekeknek is!
A Kisherceg Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése