hu | en
10 festmény Frida Kahlótól, aminek különös története van
2018. 11. 05.

Frida Kahlo a művészettörténet egyik legkülöncebb festője. Nemcsak álomszerű festményeiért, hanem személyiségért is mind a mai napig több ezren rajonganak. De képei épp olyan rejtélyesek, mint amilyen ő maga is volt életében…

A mexikói festőnő a 20. századi festészet megkerülhetetlen alakja - és jelmezként a halloweeni bulik állandó résztvevője is. Képei valóságos rejtvényként működnek, na persze nem olyanokként, amikre tollal írnánk a megfejtést unalmunkban, hanem olyanokként, amiket akár órákig is el tudnánk nézni.

Minden egyes festménye az érzéseinek állít emléket. De vajon tudod, mi történt az életében akkor, amikor a leghíresebb vásznait alkotta?

 

1. La Columna Rota (A törött oszlop)

Frida élete egyik legmeghatározóbb eseményéről alkotott képe A törött oszlop című festmény. Élete egész más irányt vehetett volna ha azon a bizonyos napon, abban a bizonyos pillanatban nem száll fel arra a buszra ami végül egész más irányba terelte az életét. A  busz ugyanis balesetett szenvedett és benne Frida is. Súlyos gerincsérülést szenvedett mely megbélyegezte életét, ugyanakkor ez lett egyik védjegye. Bár ez a sérülés egész életére kiható testi és lelki fájdalommal töltötte el, ennek ellenére és ennek dacára fantasztikus alkotásai születtek.

 

Forrás: Pinterest

A törött oszlop c. festménye a festő testi szenvedésének állít emléket. A félmeztelen Frida azt a fehér fűzőt viseli a vásznon, amit az orvosok javaslatára élete végéig hordania kellett.

Akármilyen borzalmas kínokat is élhetett át a mindennapok során, a balesetének köszönhetően tucatnyi gyönyörű munkával gazdagította a festészet iránt rajongókat.

 

2. Frida y Diego Rivera (Frida és Diego Rivera)

Ez a kevésbé ismert festmény Frida és a szintén festő Diego Rivera házasságának első éveiben készült. A pár összekulcsolt keze fejezi ki az egymás iránt érzett mérhetetlen szerelmét.

 

Forrás: Pinterest

Frida tradicionális mexikói ruhákban ábrázolta magát, ami nem véletlen: Diego szabadelvűségének hatására kezdte el ruháival is kifejezni önmagát, így talált rá a védjegyévé vált színes öltözékekre.

Férje iránti rajongását nemcsak az mutatja, hogy csak az ő kezébe helyezett ecsetet és palettát, hanem az is, hogy látványosan nagyobb termetűnek jelenítette meg őt.

 

3. Autorretrato con el pelo suelto (Önarckép kiengedett hajjal)

A festményen elsőként Frida hajzuhataga tűnhet fel. Habár gondolhatnánk, hogy ezzel az ébredés utáni kócos pillanatainak akart emléket állítani, a valóságban Diegónak akart kedveskedni. Férje ugyanis imádta Kahlo rakoncátlan loboncát.

 

Forrás: Pinterest

Emellett pedig Frida személyiségfejlődésének egyik fontos állomását is szimbolizálja a vászon, mert a spanyol szöveg szerint 37 éves önmagának akar emléket állítani, ráadásul abban a városban készítette az alkotást, ahol született - Coyoacánban.

 

4. Autorretrato en la frontera entre México y EEUU (Önarckép Mexikó és az USA határán)

Annak eredményeként, hogy Diegót Amerikába hívták alkotni, ő és Frida 3 évig maradtak az USA-ban. Habár Rivera kifejezetten élvezte, hogy végre a szerinte megérdemelt figyelmet és elismerést kapja művészete, Frida számára közel sem pozitív arcát mutatta az Ígéretek Földje.

 

Forrás: XTEC Blocs

Az USA számára a kizsigerelő és romboló gyárak hazája volt, míg szeretett Mexikója a természet, ám a szegénység és a halál vidéke.

A szomorú festő a két ország között áll egy faragott kőtömbön, kezében pedig otthona, Mexikó zászlaját tartja.

 

5. Henry Ford hospital (Henry Ford kórház)

Frida életének talán legtragikusabb élménye, akármilyen szörnyűséges is volt a buszbaleset, az elvetélése volt 1932-ben.

 

Forrás: Frida Kahlo

A festmény csecsemője elvesztése után ábrázolja Kahlót, körülötte pedig a szomorú eseményhez fűződő szimbólumok sorakoznak. Így például a csiga, ami az elvetélés lassú folyamatát jelképezi vagy a lila virág, amit Diego vitt Frida ágyához.

 

6. Autorretrato con collar de espinas (Önarckép tövis nyaklánccal)

A festő életének következő megrázó szakasza az volt, amikor tönkrement a kapcsolata élete szerelmével, Diegóval. A tövis nyaklánccal nem a punkok előfutára akart lenni - ezzel Jézus töviskoszorújára tett utalást.

 

Forrás: The Tallenge Store

Jobb vállán majma ül, amit még Diegótól kapott ajándékba, ball vállánál pedig a szerencsétlenség szimbóluma, egy fekete macska helyezkedik el. Arcán az erő, ugyanakkor a közöny látszódik.

 

7. Las Dos Fridas (A két Frida)

1939-ben elérkezett az elkerülhetetlen: Diego és Frida elváltak.

A festő talán leghíresebb alkotása két Fridát ábrázol. Az egyik a hagyományos ruhákban járó Frida, akibe Diegóba beleszeretett, míg a másik a válás utáni, független, megújult, európai öltözködésű és világhírű Frida.

 

Forrás: Frida Kahlo

Szívüket egyetlen véna köti össze, és egymás kezét fogják: támogatják egymást a válás rögös útján. A festmény egyértelmű utalás a törött szívű, szenvedő Fridára, aki egyszerre gyászolja tönkrement házasságát és indul neki magabiztosan a jövőnek.

 

8. Diego en mis pensamientos (Diegóra gondolva)

Habár Diego afférjai megmérgezték házasságukat, Frida soha nem engedte el iránta érzett mély szeretetét. Diegót homloka közepén ábrázolja, a harmadik szem helyén, a lelkével látva szerelmét. Azt a tradicionális mexikói ruháját öltötte fel, melyet volt férje különösen kedvelt.

 

Forrás: Artequin Viña del Mar

A képből áradó harmóniát az apró repedések törik meg, amik éreztetik, hogy Frida valójában össze volt törve.

 

9. Pobre venadito (Szegény kis szarvas)

A festmény élete vége felé készült, ami egyre erősödő testi fájdalmait szimbolizálja.A szarvas testű Frida elejtett vadként jelenik meg. A festőn a kép megalkotása előtt ezelőtt hajtottak végre gerincműtétet, ami a várakozásokkal ellentétben nem enyhítette, hanem épphogy felerősítette fájdalmait.

 

Forrás: articulo.mercadolibre.com.mx

 

10. Sin esperanza (Reménytelenül)

Habár Frida életéből e festmény születésekor még majdnem 10 év hátra volt, felvezeti az elkövetkezendő évei betegeskedését. A műtétek hatására nem volt étvágya, ami miatt orvosa kötelező ételterápiát írt fel számára. Ráadásul a festő ekkorra már szinte folyamatosan ágyhoz volt kötve, és festeni is csak fekve tudott.

 

Forrás: la espina roja

Te is rajongsz Fridáért? Jelentkezz kurzusunkra, ahol megfestheted gyönyörű portréját!


 

Forrás: https://matadornetwork.com/life/story-behind-10-frida-kahlo-paintings/  


 

11 dolog, amit nem tudtál a pókerező kut...
7+1 művészeti rejtély, ami előtt értetle...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése