hu | en
7+1 művészeti rejtély, ami előtt értetlenül állunk
2018. 11. 05.

 

Minél többet tanulunk a művészetről, annál több különös dolgot tudunk meg róla. Ezek a történetek gyakran már-már egy szappanopera forgatókönyvével érnek fel, amikben szinte a lehetetlen is megtörténik.

Csakhogy amíg a sorozatokban végül sok kérdésre választ kaphatunk, addig a való életben ez nem mindig van így - pláne, ha a festészetről van szó. Vannak ugyanis olyan sztorik, amik valódi szereplőit és körülményeit a mai napig nem ismerjük, csak találgatni tudjuk a kilétüket és az okozójukat...

Lássuk, mik a leghíresebb, máig megoldatlan rejtélyek a képzőművészetben, amik miatt még maga Sherlock Holmes is vakarná a fejét!

 

Caravaggio, a bűnös

Caravaggio, a barokk kor egyik legkiválóbb alkotója, korántsem volt olyan elegánsan öltözött, visszafogott udvari művész, mint azt a kor festőiről hinnénk. Olyannyira nem, hogy 1606-ban szóváltásba keveredett egy fiatal fiúval, aki pár órán belül már halott volt - és persze nem a csúnya szavaktól, amik (anit-)hősünk szájából záporoztak rá.

Egyes feljegyzések arra utalnak, hogy heves vérmérsékletű emberünk párbajra hívta a tragikus sorsú ifjút, míg mások szerint egy elveszített teniszmeccs (!) után durrant el az itáliai mester agya…

Lényeg, ami a lényeg, az eset után Caravaggio gyorsan megpattant Nápolyba, majd Máltára, ahol nekilátott Keresztelő Szent János lefejezése c. képéhez. A festmény egy korabeli utcai vérontást ábrázol, az ismert bibliai történetbe csavarva. Ez az egyetlen alkotása, amit valaha szignált, ráadásul nem is akárhol: Szent János vérébe vésve.

 

Forrás: Hetedhéthatár

Nemcsak az foglalkoztatja a mai napig az alkotókat, hogy pontosan milyen körülmények között történhetett az incidens, hanem az is, hogy Caravaggio esetleg egyfajta Canossát járt-e ezzel a kortalan alkotással...

 

Lány gyöngyfülbevalóval

Vermeer talán leghíresebb festménye évente több ezer látogatót vonz, mégsem tudjuk, ki rejtőzhetett a riadt tekintet mögött. Habár film is készült belőle, ami szerint Vermeerék szolgálólánya volt a kép ihletője, a valóságban mindez csak spekuláció: lehetett a festő lánya, de akár szeretője is.

 

Forrás: Tuttogi.info

Annál is nehezebb megállapítani, ki állt portrét a holland mesternek, hiszen egy úgynevezett “tronie”-ról van szó. Ez a korban divatosnak számító portré volt, amikor hétköznapi embereket mitologikus és vallási szerepekbe bújtattak, hogy aztán minél eladhatóbb vászon szülessen ebből. Tehát az is lehet, hogy egy mit sem sejtő járókelőt fűzött be a modellkedésre.

De talán nem is baj, hogy homály lengi körül a hölgy alakját. A Lány gyöngyfülbevalóval erőssége épp abban rejlik, amiben a Mona Lisáé: a rejtélyességében.

 

Dávid titkos fegyvere

Dávid nem a szomszéd fiú, bár meglehetősen sokszor láttuk már: ő Michelangelo híres szobra, amit a bibliai Góliát ellenfeléről mintázott meg. Azazhogy nem ismerte őt, csak ehhez hasonló, meglehetősen daliás és izmos úriemberként képzelte el.

Habár úgy ismerjük a szobrot, mint ami jobb kőkezét lágyan a combjára engedi, a történetek szerint valójában egy dárdát tartott a markában. De arról már, hogyan is nézett ez ki, megoszlanak a vélemények.

 

Forrás: The Verge

A szakemberek egy része szerint ugyanis Michelangelo úgy helyezte el Dávid kezében a botot, mintha pásztorbotot vinne, míg a másik részük úgy vélekedik, hogy inkább golfütőszerűen álmodta meg ezt a reneszánsz mester.

Reméljük azért, hogy senki nem fog megsérülni ebben a világrengető vitában…

 

Hans Holbein követei

Holbein az a fajta művész, aki annak ellenére, hogy kimagasló tehetséggel bírt, mégis egyetlen alkotása miatt ismerjük leginkább. Ez pedig a Követek c. festménye, aminek legfeltűnőbb részlete az elnyújtott koponya, ami a két csinos úriember lábainál foglal helyet.

 

Forrás: Wikipédia

Az, hogy pontosan miért ehhez a megoldáshoz nyúlt Holbein, a mai napig zavarba ejti a kutatókat. A leghihetőbb verzió szerint megrendelője eredetileg egy lépcsőfeljáróba szánta, ami a különös szögben elhelyezett vászon miatt kirajzolta volna a koponyát.

Vannak azonban, akik titkos üzeneteket keresnek a festményen, és biztosak benne, hogy minden egyes tárgy valamilyen szimbolikus tartalommal bír.

Egy biztos: emlékezetes szem-becsapó festmény!

 

A Vasaló nő alatt megbújó férfi

Picasso mindössze 22 éves volt, amikor a Vasaló nőt megalkotta. Ez olyannyira megkapó hatással volt azóta is sokakra, hogy egyszer még meg is próbálták annak rendje és módja szerint lenyúlni - de nem jártak sikerrel és még kárt is okoztak a festményben.

 

Forrás: 1000Museum

Ezt követően vetették infravörös fény alá, ami meglehetősen megdöbbentette a kutatókat: a vasaló nő festékrétege alatt ugyanis egy bajuszos férfi rejtőzik, akiről a mai napig nem tudják, ki lehetett - és hogy egyáltalán Picasso festette-e.

Az ugyanakkor már egészen kísérteties, hogy a szintén kék korszakában készült Kék szoba festménye alatt is ugyanaz a bajuszos figura foglal helyet, mint a Vasaló nő alatt.

 

Tanulmány hazug gyertyafénynél

Van Gogh festménye valóban olyan, mintha az ő senkivel össze nem téveszthető ecsetvonásait mutatná fel: a színek és az ecsetkezelés valóban emlékeztet az impresszionista művész stílusára.

A befejezetlen mű alsó részén ugyanakkor egy kínai tusrajz rajzolódik ki, ami egyáltalán nem emlékeztet Van Gogh ismerős pingálására.

 

Forrás: Canal D

Ráadásul a kép eredeti címe így szól, “Etude a la bougie”, azaz Tanulmány gyertyafénynél. A franciában nem jártas olvasóinknak eláruljuk, hogy két ékezet is hiányzik ebből a négy szóból, ami szintén nem vall a bagettek nyelvén is folyékonyan karattyoló festőre.

Van Gogh unokaöccse kijelentette, hogy a festmény minden bizonnyal hamis, ennek ellenére meglehetősen nagy összegért vette meg azt az Universal Pictures egykori alapítója, William Goetz 1948-ban.

Persze, azóta sem tudják megmondani, kinek van igaza, és a szakértők ezúttal is két, egymásra acsarkodó táborrá álltak össze. Lö harc azóta is folyik.

 

A másik Mona Lisa

Egyetlen Mona Lisa létezik: az, amelyik a párizsi Louvre-ban tekinthető meg.

És most nem mondtunk igazat.

Ugyanis egy másik Mona Lisa is született, amit Madridban nézhetnek meg manapság a műrajongók. Ezt vagy maga da Vinci vagy a tanítványai festették, és egy nagyon kicsivel más szögből készítették, mint ismertebb változatát.

Sőt, ha mindez nem lenne elég megdöbbentő, nem a louvre-i Mona Lisa volt az első, ami valaha készült: már 10 évvel előtte megszületett az Isleworth Mona Lisa, amit szintén da Vincinek tulajdonítanak a kutatók.

Forrás: AHOMINA

A kérdés viszont továbbra is nyitott: valóban Da Vinci áll mindhárom festmény mögött? És ha igen, miért festette meg ennyiszer a Mona Lisát? Ráadásul az Isleworth Mona Lisa állapota is elgondolkodtatja a szakembereket, hiszen meglepően jó kondícióban van - így talán nem is 500 esztendős, hanem jóval fiatalabb.

 

Banksy, hol vagy?

Banksy hosszú évek óta tartja izgalomban az embereket. A graffiti művész pontos kilétét ugyanis senki nem tudja, csak a nagyvárosokban rendre a semmiből felbukkanó szatirikus alkotások jelzik, hogy arra járhatott. Falfirkái olyannyira értékesek, hogy Berlinben például Banksy múzeum is nyílt, és vezetett túrák indulnak nap mint nap a város szerte, szabad ég alatt megtalálható alkotásai megtekintésére.

 

Forrás: Art Weekenders

Egyesek tudni vélik, hogy egy brit művész, Robin Gunningham áll a fedőnév mögött, míg mások kötik az ebet a karóhoz, hogy a Massive Attack énekes terveli ki az akciókat (hiszen többnyire abban a városban spriccelik a falra a legfrissebb kritikus alkotást, ahol a zenekar épp fellép).

Az viszont tuti, hogy legyen bárki is a név mögött, korunk egyik legfelkapottabb művészét fedi, aki arannyá változtat minden falat, amihez hozzáér.


 

Bár ezekről a rejtélyekről minden bizonnyal még a legjobb bűvészek sem fogják egy jó darabig lerántani a leplet, legalább addig is élvezhetjük az efféle misztériumok jólesően borzongató tulajdonságát.
 

10 festmény Frida Kahlótól, aminek külön...
Barlangrajzok, hullák, meztelen nők - Fe...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Liliomfa
Április
26
Péntek
18:00
0
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Április
26
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pingvinek - választható színnel
Április
27
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Pingvinek - választható színnel Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése