hu | en
6+1 festőnő, aki megváltoztatta a képzőművészetet
2019. 01. 03.

A képzőművészetet sokáig a férfiak utalták. Ám szerencsére már évszázadokkal ezelőtt életek olyan festők, akik történetesen nők voltak és ennek ellenére nagyon is beírták magukat a művészettörténetbe. Lássuk, kikről beszélünk!

 

Ha festőkről van szó, legtöbbünknek Andy Warhol, Vincent van Gogh vagy Pablo Picasso neve ugrik be. Pedig több olyan festőnő is alkotott az elmúlt évszázadok során, aki megérdemelt volna férfitársaihoz hasonló hírnevet.

 

Itt az ideje beszélni azon kevesekről, akiknek sikerült felküzdeniük magukat a művészet állócsillagai közé azáltal, hogy pemzlit ragadtak és kisétáltak abból a bizonyos konyhából!

1. Lavinia Fontana (1552-1614)

A híresen temperamentumos itáliai Fontana a reneszánsz egyik tündöklő csillaga volt. Tehetsége miatt már 13 évesen a család eltartójává vált annak ellenére, hogy édesapja keresett festőnek számított. Portréi, melyekbe legtöbbször szimbolikus tárgyakat csempészett, még V. Pál pápa tetszését is elnyerték.

Forrás: emotionsmagazine.com

 

Fontana volt az első, aki nőként meztelen nőket festett, ráadásul diplomát is szerzett a bolognai egyetemen. Azért lássuk be, ez aztán tényleg nem volt hétköznapi cselekedet akkoriban!

Forrás: ars.mythologica.fr

 

2. Mary Cassatt (1844-1926)

Mary Stevenson Cassatt Pennsylvaniában született, bár felnőtt évei nagy részét Párizsban töltötte. Ez úgy tűnik, kifejezetten hasznára vált, hiszen a francia fővárosban ismerkedett meg Degas-val és az impresszionista festők nagy részével, akik bevezették a művészeti életbe és kiállítási lehetőséghez juttatták.


Forrás: Marycassatt
 

Cassatt nemcsak kimagasló impresszionista festővé vált, hanem élharcos feministává is, aki művein erős és művelt nőket jelenített meg. A képzőművészetben neki köszönhetően jelent meg először a szerető, nagyvárosi anya képe, bármiféle vallási felhang nélkül.

Forrás: fineartamerica.com

 

3. Tamara de Lempicka (1898-1980)

Tamara a 20. század rebellis művészeinek egyike volt, aki az Art Deco stílusán hagyta ott a keze nyomát. A lengyel díva már életében borsos árat kért festményeiért (volt, hogy 2000 dollárért kiáltotta ki egyik művét), és megrendelői között több európai király és királyné is szerepelt.

Forrás: stillbetterandworse.blogspot.com

 

Erőt sugárzó képeit manapság olyan, szintén ikonikus nő gyűjtik, mint Barbra Streisand vagy Madonna.

Forrás: the-paintrist.blogspot.com

 

4. Sonia Delaunay (1885-1979)

Úgy látszik, Kelet-Európa több tehetséges festőnőt is adott a képzőművészetnek. Így az ukrán Sonia Delaunay-t is, aki (nem annyira) furcsamód szintén annak köszönheti hírnevét, hogy Párizsban élt és alkotott.

Forrás: mam.paris.fr

 

Delaunay a festészet egy egészen különleges ágához sorolható, mégpedig az orfizmushoz. Ez a tiszta absztrakcióra törekvő kubizmust fedte, ami ezáltal (részben) a ma széles körben elterjedt geometrikus festészet előfutára is volt. (Avagy: egy olyan festészeté, amire manapság csak annyit mondunk, hogy “ezt én is meg tudnám csinálni”.)

 

Férjével, Robert Delaunay-vel az absztrakt festészet ünnepelt alkotói voltak, Sonia ráadásul nem állt meg a vászonnál. Számos dekoratív munkája maradt ránk, festett autót, de számos ruhát és kiegészítőt is tervezett.

Forrás: gdcinteriors.com

 

5. Georgia O’Keeffe (1887-1986)

O’Keeffe Wisconsinban született, hétgyermekes családba. Már 10 évesen elhatározta, hogy festő lesz belőle, és mindent megtett azért, hogy professzionális alkotóvá képezze magát.

Forrás: whitney.org

 

Élete nagy részét Chicagóban és New Yorkban töltötte, ahol extravagáns virágfestményeiről ismerte meg és ismeri a mai napig a művészeti szcéna. Pedig festészete szerteágazó volt, és ugyanannyira kedvelt témái voltak a növények, mint amennyire a New York-i felhőkarcolók.

 

O’Keeffe-t tartják az amerikai modernizmus anyjának és az ő képe tartja a legdrágábban elkelt, festőnőhöz köthető vászon rekordját.

Forrás: americanart.si.edu

 

6. Francoise Gilot (1921- )

Gilot nevével legtöbbször Picasso kapcsán találkozhatunk, hiszen hajlamosak csak úgy emlegetni őt, mint a nagy kubista festő szerelmét és gyermekeinek anyját. 

Forrás: vincentmanngallery.com

 

Gilot azonban korántsem csak egy “férfi festő valakije” volt, hanem a maga jogán is kiemelkedő művész. Picasso éles formáival ellentétben, a közel 100 éves festőnő munkáira az organikus kompozíciók jellemzők.

 

A francia alkotó jelenleg New Yorkban él, és műveit pár éve még Magyarországon is kiállították.

Forrás: sothebys

 

+1 Frida Kahlo

Kahlót minden bizonnyal senkinek nem kell bemutatnunk: a mexikói alkotó polgárpukkasztó megjelenésével és falakat döngető tehetségével a legnépszerűbb festők közé tartozik. Róla egy korábbi cikkünkben olvashatsz többet.

Forrás: art.com

 

Szerencsére manapság már jobbak a kilátásai a festőnőknek abban, hogy minél többen elfoglalják helyüket a művészettörténet hasábjain. Addig pedig, amíg ez megtörténik, gyönyörködjünk az előző évszázadok tehetségeiben!

 

Festői képtelenségek avagy párhuzamos va...
Alphonse Mucha - A szecesszió mestere, a...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Frida Kahlo portré
Április
20
Szombat
09:30
0
Budapest
Frida Kahlo portré Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése