hu | en
Eeeez nem az, aminek látszik, avagy a középkori festmények virágszimbolikája
2023. 07. 06.

Eeeez nem az, aminek látszik! Legtöbbször ez a mondás valamilyen kétes helyzetben hangzik el, ám ezúttal bebizonyítjuk, hogy a képzőművészeti alkotásoktól sem áll olyan távol. És most nem azokra az életpillanatokra gondolunk, amikor egy-egy híres festő in flagranti nyitott rá a házastársára. Sokkal inkább azokra a szimbólumokra, amelyek távolról sem csak azt jelentik, amit elsőre gondolnál róluk. Noha a világtörténelem alkotás-arzenáljában számtalan többletjelentéssel ellátott ábrázolást találhatunk, ezúttal a középkor sziromcsodáinak titkairól rántjuk le a leplet!

 

De miért pont virágok?

A képzőművészek ecsettel zsonglőrködnek, nem betűkkel. Épp ezért olyan szimbólumokat kellett keresniük, amelyeket a nagyközönség ismeri és amelyeken keresztül mélyebb üzeneteket is közvetíteni tudnak. Sok egyéb mellett erre a virágok is kiválóan alkalmasak. Lássuk, hogyan lehet dekódolni a jelentésüket!

 

festő rózsákat fest vászonra

 

A vörös rózsa, és ami mögött van

Szerelem!!! - gondolhatnád magadtól, és nem is tévedsz, ugyanis a rózsa már a középkorban is a szerelem vízszintes kifejeződésének egyik jelképe volt. De a szex nem nyert kizárólagosságot, mivel a középkorban az ötszirmú piros rózsa sok esetben az uralkodó előtti tisztelgést is ábrázolta. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy III. Eduárd angol királynak ez a növény volt az egyik szimbóluma.

 

Apropó, piros színű virágok

Ha piros, akkor szerelem. Hát igen, vagy épp vér. Ha pedig a középkorban bóklászunk, ez utóbbi szimbolika sokkal helytállóbb, hiszen a piros szín jellemzően Jézus Krisztus vérére utal, vagyis közvetve arra, hogy Isten fia feláldozta magát az emberiségért.

A szakértők szerint bibliai jelentése van például a piros szegfűnek is. A szegfű görög eredetű szó, jelentése: “Isten virága”, ezáltal az isteni szeretetet jelképezve gyakran felbukkan olyan középkori alkotásokon, amelyek Szűz Mária és a Kis Jézus születésének történetét dolgozzák fel. Ha tehát ilyen témájú képet látsz, tudd, hogy a szegfű nem hasraütésszerűen került a vászonra, hanem fontos jelentése van!

A liliom sziromszentháromsága

középkori festmény, szentek, liliom

Forrás: https://femina.hu/terasz/kozepkori-reneszansz-viragszimbolika/ / wikipedia.org

Oké, valószínűleg ritkán képzelsz magad elé egy kinyílt liliomot, ezért most eláruljuk: három szirma van. Ha pedig azt mondjuk, három, és a középkor nagyon is vallásos világában kell jelentés után keresgélni, nem nehéz kitalálni, hogy a három szirom a szentháromságot hivatott megjeleníteni. Az egyik szirom az Atyát, a másik a Fiút, a harmadik pedig a Szentléleket jeleníti meg.

 

Egyéb növényes utalások a festészetben

Padlizsán = gondolj egy padlizsános emotikonra. És most a jelentésére. Pajzán, nem igaz? Lám, van valami, ami a középkor óta sem változott, hiszen a tojásgyümölcsnek is hívott zöldség már sokszáz évvel ezelőtt is a férfiasság szimbóluma volt. Hát igen, nem a legújabb generáció találta fel a spanyol viaszt…

különféle méretű padlizsánok

Baby fű = a botanikusok vélhetően nem így nevezik a földből éppenhogy kibújt sarjadó fűszálakat, de ettől még tény, hogy a parányi hajtások az ébredő természetet szimbolizálják. Ugyanez a jelentés társul egyébként a friss eper mellé is: mivel a szezonban ez az első gyümölcs, ami beérik, a festészetben is az új lehetőségek, az új kezdet jelképeként használják.

Szőlő & bor = az ősz fürtösen csábító gyümölcse az ősz egyik szimbóluma, a bor pedig – természetesen csak a vörös! –  Krisztus vérének jelképe.

egy üveg vörösbor egy pohár vörösborral

Természetesen a középkori festmények szimbólumrendszere rendkívül összetett és sokrétű, de a fentiek ismeretében egy lépéssel közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy jobban megértsd a képen felbukkanó rejtett utalásokat is.

Két híres plein air festmény, amely alko...
Nincs kéznél vászon, de alkotnál? 5 dolo...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Kaktusz
Április
28
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Kaktusz Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pillangók a réten
Április
28
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Pillangók a réten Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Budapest
Április
28
Vasárnap
14:00
5
Budapest
Budapest - Ismeretlen Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Arany könnyek
Április
28
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Arany könnyek Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Április
28
Vasárnap
18:00
0
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése