hu | en
Nincs kéznél vászon, de alkotnál? 5 dolog, amire bátran festhetsz akrilfestékkel
2023. 07. 06.

Ismerős az érzés, amikor csak néhány hozzávaló van otthon, de úgy érzed, muszáj süteményt sütnöd? Ahogy ebben a desszert-deficites esetben is a kreativitás a legjobb megoldás, úgy hasonló a helyzet akkor is, amikor mindenáron festeni van kedved, de markáns vászonhiányban szenvedsz. Aggodalomra semmi ok: mutatunk 5 dolgot, amin bátran kiélheted az alkotóvágyad akrilfestékkel.

 

Fa…tális lenne kihagyni vászon alternatívaként

A fa tárt rostokkal fogadja az akrilfestéket. Kreatív boltokban általában árulnak előkezelt, fából készült lapocskákat, ám ha a természetből viszed haza a leendő “vásznadat”, festés előtt mindenképp fontos megfelelően előkészíteni a felületed. Először csiszold le a felszínét, majd kenj rá egy réteg alapozó festéket, és máris munkához láthatsz: az akrilfestékkel készített alkotás így már meglepően tartós marad. (Nem úgy, mint a bevezetőben említett sütemény, ami jó eséllyel néhány óra alatt elfogy!)

 

szív alakú fadarab

 

Kő kövön nem marad? Dehogynem!

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de a sima kődarabok nagyon boldogok, ha akrilfestékkel festesz rájuk. Ha legközelebb kirándulni mész, keress néhány laposabb, nagyobb kődarabot; kiváló vászon alternatíva válhat belőlük!

Tipp! Noha a kő felületéhez alapvetően jól odatapad az akrilfesték, ha biztosra akarsz menni, érdemes alapozófestékkel átkenni, mielőtt nekiállsz alkotni, így ugyanis biztosan tartós lesz az eredmény.

 

Egy kis festői üvegezés: csókmentes alkotás akrilfestékkel

Az akrilfesték abszolút nem válogatós, és a különféle üvegfelületekkel is meglepően jó barátságot tud ápolni, igaz, érdemes kifejezetten üvegfestéket használni (ez is egyfajta akrilfesték). Továbbá, ahhoz, hogy az alkotásod tartós legyen – és ne kezdjen el idő előtt leperegni – először tisztítsd meg az üveget a szennyeződésektől és az olajos foltoktól. 

 

akrilfestékkel készült virágos ábra üvegen

 

Fontos! Ha kreatív típus vagy, talán már eszedbe is jutott, hogy a lakásban lévő villanykörtéket akrilfestékkel tedd hangulatosabbá. Noha az ötlet jó, sose fess be olyan izzót, amit utána használni is fogsz: nem biztonságos, ha a festéket hő éri. 

 

Vászon helyett póló: fess divatosan

Jól festesz! - fogják mondani a barátaid, ha olyan pólóban parádézol előttük, amire te magad festetted a mintát. És bizony, nyugodtan megteheted: érdemes azonban 100%-os pamut pólót választani erre a célra, mivel így az eredmény sokkal tartósabb lesz, hiszen a pamut mosás után is megőrzi rugalmasságát, ezáltal a megszáradt festék nem fog megrepedezni.

 

akrilfestékkel megfestett póló, kutyás minta

 

Tipp! Ha történetesen nincs kéznél egy 100%-os pamut póló, más anyagot is használhatsz, ám ebben az esetben a festéket az előírások szerint keverd össze úgy nevezett textilmédiummal. Ez a hobbyboltokban beszerezhető anyag, bár médium, nem jósolja meg a jövőt, cserébe viszont segít, hogy a festék jobban behatoljon a ruha szálai  közé, és ezáltal tovább megőrizze színét és formáját.

 

Dobd fel a régi farmerod akrilfestékkel

akrilfesték, festett farmer

A valódi farmer anyag, amely 100%-ban pamutból készül, boldogan öleli magába az akrilfestéket. Ha azonban a szekrényedben sztreccs farmerek lapulnak, a poliészterrel kevert pólókhoz hasonlóan érdemes textilmédiumot használni az alkotáshoz. 

Tudtad? A textilmédiumot akkor is érdemes segítségül hívni, ha az anyagra bársonyport vagy csillámokat szeretnél ragasztani!

Kellemes alkotást és kreatívkodást!


 

Eeeez nem az, aminek látszik, avagy a kö...
6 új festmény az Alkotásutca palettáján:...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Kaktusz
Április
28
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Kaktusz Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pillangók a réten
Április
28
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Pillangók a réten Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Budapest
Április
28
Vasárnap
14:00
5
Budapest
Budapest - Ismeretlen Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Arany könnyek
Április
28
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Arany könnyek Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Április
28
Vasárnap
18:00
0
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése