hu | en
Fluid art: az elronthatatlan folyékony festészet pigmenttitkai
2023. 12. 08.

Igen. Pigmenttitok. Mert a fluid art varázslata a színpigmentek titkaiban rejlik. No és persze abban, hogy egyszerűen nem tudod elrontani. Nincs olyan, hogy egy fluid art alkotás rosszul sikerül, mert mindig pont attól lesz tökéletes, hogy olyan lett, amilyen. Nincs megfelelési kényszer, csak a kreativitás flow élménye és a megismételhetetlenül egyedi végeredmény! Mutatjuk a fluid art részleteit.

 

fluid art


Fluid art: hogy tessék?!

Igen, fluid art. Fluid, vagyis folyékony. És art, azaz művészet. Az utóbbi időben annyira népszerűvé vált, hogy több nevet is kapott. De ne tévesszen meg a látszat: a fluid painting, az akril fluid festészet és a pouring festést mind erre a technikára utal. Arra a technikára, amikor csak szabadon öntögetned kell az akrilfestéket, és elmerülhetsz a színek kavalkádjában.

 

Egy kis múltidézés fluid art jeligére

Általános iskolában nálunk is volt rajzóra. Az egyik órán az volt a feladat, hogy felhígított kék, sárga és piros vízfestéket öntöttünk egy vastagabb papírlap közepére. Aztán félbehajtottuk és szétnyomkodtuk a festékpacákat. Az eredmény egy vadítóan színes, formátlan ábra lett. Imádtam. A maga nemében tökéletes és gyönyörű alkotás volt. A fluid art is ezt az élményt adja, csak egy kicsit professzionálisabb módon.

 

fluid art

 

A fluid art eredete, avagy éljenek a véletlenek

Használd a képzelőerődet, és gondolatban utazz vissza a 20. századi Mexikóba. Itt élt ugyanis az alkotóvágy megszállottságától túlfűtött David Alfaro Siqueiros, aki egy festőien véletlen baleset során “feltalálta” a fluid artot. Igen, annyi történt, hogy a kilöttyentek a festékei, és valami nagyon széppé “álltak össze”. Akkoriban még igencsak költséges volt beszerezni azokat a festékeket, amelyekkel reprodukálható a folyamat, de szerencsére ez megváltozott, így most már bárki megtapasztalhatja a fluid art élményét.

 

A fluid art technikai részletei

A fluid art a világ egyik legegyszerűbb festési technikája, de azért szükség van hozzá néhány eszközre és óvintézkedésre is. 

 

fluid art

 

Fluid art és a felületek

A speciális festék és a speciális öntési eljárás speciális felületet igényel. A legfontosabb, hogy a kiválasztott felület sima legyen és mozgatható. Utóbbi azért szükséges, hogy könnyebben tudd szétfolyatni a festéket. A legideálisabb választás a vászon vagy egy vastagabb farostlemez.

 

Fluid art és a varázseszközök

Ecsettel festeni? Ugyan! A fluid art ennél többet tud: a festékek felviteléhez használhatsz hőlégfúvót, kis poharakat, tölcsért (fentről beletöltöd a festékeket, alul pedig kifolyatod) vagy bármilyen más eszközt, ami lehetővé teszi, hogy véletlenszerűen oszlasd el az anyagot a kiválasztott felületen. A kifolyatott festéket akár magára is hagyhatod, de ha szeretnéd újabb szintre emelni az alkotást, a kezeddel, fültisztító pálcikával, egy lánccal vagy néhány vattapamaccsal is eldolgozhatod az anyagot, hogy még különlegesebb végeredményt kapj. 

 

A fluid art mosószerspórolós óvintézkedései

Mondanunk sem kell, ahol ennyi festékkel dolgozol, ott kell néhány alapvető óvintézkedés. Például érdemes letakarni egy fóliával azokat a felületeket, amiket nem szeretnél utólag sikamikálni. Ugyanígy, kötény mindig legyen rajtad, olyan ruhában alkoss, amit nem féltesz, és a gumikesztyűt se sajnáld magadtól.

Próbáld ki a fluid art technikáját, és merülj el az alkotás örömében. Kísérletezni kell, hibázni nem lehet! Mellékhatás: elképzelhető, hogy közben egy kicsit Jackson Pollocknak fogod érezni magad, hiszen az ő pettyezős festési technikája is a fluid art egy fajtája! 

Téli festmények, avagy az Alkotásutca kr...
Kis színes: életünk árnyalatai - Hupi, ...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése