hu | en
Kis színes: életünk árnyalatai - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése
2024. 01. 11.

A színek sok szempontból hatással vannak ránk: befolyásolhatják a hangulatunkat, az érzéseinket, de még az étvágyunkat is. Eltérő jelentéssel bírnak a különböző kultúrákban, sőt, még a szerelmi életünkben is sajátos szimbolikával rendelkeznek. Ebben a cikksorozatban körüljárjuk, mi mindent érdemes tudni a piros, a kék, a sárga, a fekete, a fehér és a zöld szín jelentéséről. A kékkel kezdünk!

 

A kék szín nyomában

A férfi agy számára alapvetően egyféle kék létezik: A kék. Mindeközben a nők magabiztos szín-érvekkel tudják alátámasztani, hogy a türkizkék pulóverük mellé feltétlenül szükségük van egy azúrkékre és egy királykékre is, hiszen egyértelmű, hogy a három árnyalat teljesen különbözik. A kék szín persze cseppet sem törődik az efféle nembéli különbségekkel, egyszerűen csak készen áll arra, hogy az élet minden területén hasson ránk a pigmentjeivel. Mutatjuk a részleteket, amelyeknek távolról sem csak az alkotáshoz és a képzőművészethez van köze!

 

Bátorság és felelősség: a kék titkos küldetései

A kék nagyon ügyes, hiszen a felelősség, a bátorság, a bizalom és a hivatástudat színe. Vélhetően ez az oka annak is, hogy a világon a legtöbb helyen a rend éber őreinek hacukája a kék valamely sötétebb árnyalatából készül. Ha kék színt látunk, valahogy biztonságban érezzük magunkat, talán nem véletlen, hogy a tenger végtelenségében gyönyörködve az emberek többsége különös benső nyugalmat tapasztal. 

 

kék szín jelentése, rendőr kék egyenruhában

A kék szín a munkahelyek szuperhőse is lehet, mivel a tapasztalatok szerint erősíti a munkavállalók lojalitását, sőt, egyesek szerint a reggeli kávé erejével is vetekszik, ha a céltudatosság felturbózásáról van szó. Mindeközben az egészség és a gyógyulás színe is.

Tanulság: pingáld az irodád falát a kék valamely árnyalatára, és nyugodt lehetsz afelől, hogy a munkatársaid egészségesek lesznek, biztonságban fogják érezni magukat, valamint nyugodtan, ám céltudatosan fognak menetelni, hogy növeljék a bevételeket. Na jó, azért vélhetően nem ennyire egyszerű a dolog…kár.

 

kék szín jelentése, kék irodai kiegészítők

 

Kultúrák, színek és jelentések

A színek utánozzák a kézgesztusokat, legalábbis abból a szempontból, hogy egy kicsit a világ minden táján mást jelentenek. Indiában például a kék az igazság, a szeretet és a könyörületesség színe, mindeközben Latin-Amerikában a gyásszal és a bizalommal azonosítják. 

A tea és Mr. Bean őshazájában, alias az Egyesült Királyságban a kék a nyugalom mellett a büszkeség és az illendőség színe is. Észak-Amerikában kószálva a kékhez a megkönnyebbülés nyugalmának érzése társul, de egyébként náluk is érvényes, hogy ha cégekről vagy hivatalos személyről van szó, a kék a megbízhatóság jelképe.

 

Csakra, szerelem és személyiség á’la kékség

Lelkes ászana gyakorlók bizonyára tudják, hogy a kék a torokcsakra színe, amely funkcióját tekintve egyebek mellett az önkifejezésért és a kommunikációért felel.

 

kék szín jelentése, esküvő, kék kiegészítő

 

Talán már te is eltöprengtél azon, hogy miért pont “valami kék” dukál a tökéletes menyasszonysághoz. A magyarázat egyszerű: a szerelem univerzumában a kék szín a hűség és a ragaszkodás jelképe, vagyis ilyenformán tökéletes kiegészítője az esküvőknek.

Coachok és szervezetfejlesztők egyik kedvence az úgy nevezett DISC személyiségteszt: aki ebben “kéknek” bizonyul, az együttérző, könyörületes, őszinte, lelkes és “odafönt” képzelőerőért is legalább kétszer állt sorba.

 

Szóval a konklúzió: a kék csodákra képes, érdemes kihasználni az erejét a hétköznapokban!

 

Fluid art: az elronthatatlan folyékony f...
Kis színes: életünk árnyalatai Okker, c...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Tavaszi virágzás
Április
29
Hétfő
18:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Tavaszi virágzás Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Erdei látogató
Április
30
Kedd
17:30
0
Budapest
Erdei látogató Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
A Kisherceg
Április
30
Kedd
18:00
6
Budapest
Gyermekeknek is!
A Kisherceg Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése