hu | en
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
2024. 02. 22.

A színek sok szempontból hatással vannak ránk: befolyásolhatják a hangulatunkat, az érzéseinket, de még az étvágyunkat is. Eltérő jelentéssel bírnak a különböző kultúrákban, sőt, még a szerelmi életünkben is sajátos szimbolikával rendelkeznek. Ebben a cikksorozatban körüljárjuk, mi mindent érdemes tudni a piros, a kék, a sárga, a fekete, a fehér és a zöld szín jelentéséről. Ezúttal az alkotás során is csodákra képes pirosról lesz szó!

 

Piros: egy szín tele erővel

A piros az a szín, amelyhez az emberek a legtöbb erőt társítják. Ehhez a színhez kapcsolódnak a legerőteljesebb érzelmeink, például a szenvedély, a veszély és a düh is; érdekes, hogy az arcunk is kipirul, amikor elönt minket a harag. 

 

haragos nő, vörös hajjal, piros körömmel, rúzzsal, csíkos pólóban

Figyelemre vágysz? Mondd el pirossal!

Ha a színek feltűnőségi versenyen indulnának, egész biztosan a piros állhatna fel a dobogó legfelső fokára. Ez az a szín, főleg az élénkebb árnyalatai, amelyre messziről felfigyelünk, nem csoda, hogy a veszélyt jelző táblák is mind pirosak. Éppen úgy egyébként, mint a vér, amely – hacsak nem vagyunk vámpírok – olyasvalami, amit messziről elkerülünk, hiszen a jelenléte többnyire valamilyen rossz, szomorú dolgot jelent, például műtétet, balesetet, sérülést. 

 

piros danger felirat, veszélyt jelző tábla

 

A piros szín hatása a szervezetre

Érdekes dolgok következnek. Képzeld, a piros szín látványa – lám, a vér is piros – megemeli a vérnyomást, szaporábbá teszi a szívverést és a légzést, sőt, az anyagcserét is fokozza. Akinek most felcsillant a szeme, hogy színdiéta címen gyorsan beszerez pár új piros ruhadarabot, és pikk-pakk formába lendül….hát, rossz hírünk van: a piros nem jó társ a diétában, ugyanis a szín láttán az étvágy is növekszik. Tudjuk, igazságtalan! De így legalább már érthető, mi az oka annak, hogy az éttermek előszeretettel használják ezt a színt a falon vagy az enteriőrben: ha a pirostól nő az étvágy, akkor az egyet jelent azzal, hogy a vendégek többet fognak fogyasztani. 

 

piros neonfelirat étteremben

A piros szerethető oldala

Persze mint mindennek, a piros szín is képes pozitív hatást kiváltani az emberekből. Ha eltekintünk a figyelmeztető táblák szigorától, és egy kicsit léleksimogatóbb vizekre evezünk, akkor megismerhetjük a piros szexi, szenvedélyes oldalát is. Gondolj csak arra, hogy a szív, a szeretet és a szerelem jelképe szintén piros, arról nem beszélve, hogy a vörös árnyalataiban pompázó ruhadarab vagy fehérnemű a csábítás fontos kelléke lehet. 

 

barna hajú nő, buja piros ruhában

De tovább megyünk, a piros energiát és motivációt is adhat, érdemes tehát valamilyen formában “használni” a mindennapok során. 

Ha pedig történetesen nem ruhadarab formájában szeretnéd belecsempészni a piros színben rejlő erőt a napjaidba vagy az otthonodba, lepd meg magad egy számfestő készlettel, és válassz olyan képet, amelyen domináns szerephez jut a piros!

Kis színes: életünk árnyalatai Okker, c...
Kis színes: életünk árnyalatai Nem mind...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Április
28
Vasárnap
18:00
0
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Tavaszi virágzás
Április
29
Hétfő
18:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Tavaszi virágzás Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Erdei látogató
Április
30
Kedd
17:30
0
Budapest
Erdei látogató Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
A Kisherceg
Április
30
Kedd
18:00
6
Budapest
Gyermekeknek is!
A Kisherceg Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése